Rikkaks saamise kolm sammu

cropped-Wealthsteading-Podcast-LOGO-160715Niitsin eile õhtul muru (pole siiani raatsinud robotit osta, aga kui Sakus on kellelgi tuttavaid koolilapsi, kes tahaksid teenida 20 eurot ja 3 tundi niita, siis andke teada!) ja kuulasin selle kõrvale ühte suhteliselt suvaliselt valitud podcasti (sest Seppo intervjuu oli mul juba ära kuulatud – btw, Seppo is back!) nimega Wealthsteading with John Pugliano. Tüüp soovitas alustuseks ära kuulata oma 8 reeglit rikkaks saamiseks. Olin paar varasemalt juba ära kuulanud ja mingeid erilisi tundeid ei tekitanud. Näiteks reegel 1, et rikkus on vabadus. Amen! Ja reegel kaks, et ei maksa ennast kodu ja auto jaoks lõhki laenata. Olin sellega ka kursis. Aga kolmas osa “Production is the source of wealth” tabas mind otse kõrvade vahele. Just, milline elegante mudel. Mõtlesin enda ja oma tuttavate peale ja tõesti, nii on. Mudel töötab!

Lühidalt kokku võttes oli podcasti iva selles, et rikkus tekib sellest, et Sa õpid selgeks mingi oskuse, mille eest turg on valmis maksma (õpipoisi faas), ehitad selle baasil üles oma ettevõtte (ettevõtja faas) ja suunad ettevõttest laekuvad kasumid investeerimisvarade omandamiseks (investori faas). Ja et reaalne ootus kogu mudelile on 15-20 aastat. Vaatame neid faase lähemalt, minu enda kogemuse läbi.

Õpipoisi faas (Apprentice)

Esimene faas rikkaks saamise teel on õpipoisi faas. Enne kui saab teistele väärtus luua, on vaja selgeks õppida mingi oskus või amet, mis seda võimaldab. Valikuid on seinast seina – võib minna ülikooli juurat õppima, võib kodus Youtube abil progemist õppida, võib leida mentori, kes õpetab pokkerit mängima. Oluline on valida endale sobiv ala, mis:

  1. Paneks endal silmad särama
  2. Milles Sul oleks loomupäraseid eeldusi (kui silmad säravad, on see juba suur eeldus)
  3. Millel oleks turgu

Olen sageli öelnud, et kui Sa ei tea, mida elus teha tahad, siis õpi programmeerima ja ITd. Ja kui pea seda ei võta, siis õpi ärijuhtimist 😉 Kindlasti ei pea elus ainult ühel ala õpipoiss olema. Aga üldiselt kehtib siin 10 000 tunni reegel ja selleks, et heaks saada, läheb aega. Taskuhäälingus mainiti ära, et iga faas võib kesta kusagil 5-7 aastas. Kui võtta traditsionaalne haridusmudel, siis eeldaks see magistrikraadi ja ehk ka mingit praktikat.

Minu enda näide on hea võtta suvisest raamatumüügist Ameerikas. Müüsin ise kokku raamatuid seitse suve ja alustasin müügimehena täiesti nullist. Kuigi mu parimaks suveks jäi viies suvi, siis oma parima nädala tegin viimasel suvel. Siis lõpuks ka tundsin seda, et ma “kontrollin” müüki – kui ma täie fookusega tööle läksin ja päev otsa pingutasin, olin võimeline tegema 15 toote-esitlust ja nendest omakorda saama viis klienti.

Õpipoisi faasis ei ole raha teenimine kõige olulisem. Muidugi on tore, kui õppemaksu asemel Sulle hoopis peale makstakse. Aga Sinu tulevase rikkuse mõõtmes ei ole see suure tõenäosusega kuigi oluline. Muidugi tasub endale juba õpipoisina kujundada head rahaharjumused ja elada alla oma võimete. Aga sellest olulisem on saada oma erialal väga heaks. Madis Müür on sellest omajagu kirjutanud ka rahaasjade saidil. Kui oled milleski väga hea, siis on loogiline, et Sulle selle eest makstakse ja oledki liikumas järgmisesse faasi, milleks on…

Ettevõtja faas (Business Model)

Alustuseks on väga mõistlik teenida raha palgatöölisena, kuid paljud inimesed sellega ka kahjuks lõpetavad. Pugliano toob oma taskuhäälingus välja, et Sinu järgmiseks eesmärgiks peale oskuste omandamise, peaks olema selle eest raha saamine ja töötava ärimudeli loomine. Ideaalis võiks Sul olla toode või teenus, mida Sina või Sinu ettevõte pakub ja mis ei sõltu enam Sinu tööajast. Isegi kui Sa oled palgatöötaja (näiteks arst), peaksid Sa endast mõtlema kui ettevõtjast. Sa peaksid vaatama suurt pilti, mõtlema kasumi/kahjumi keeles ja käituma nii, nagu Sa oleksid omanik, mitte palgatöötaja. Omanik on esimesena kohal ja lahkub viimasena. Omanik hoiab kulud madalal ja üritab tulusid suurendada. Omanik vastutab. Kui omanik on laisk, siis ei tule enam ka töötajad kontorisse. Omanik peab olema eeskuju.

John Pugliano kirjutab: “To build wealth you must develop a Business Model that compensates you for more than just your time.  This is usually accomplished by starting your own business.  If you’re not an entrepreneur there is still hope.  Find a way to get paid based on your accomplishments, not the number of hours you work.  Salesmen always rank among the highest compensated employees because the good ones are paid on commission, not salary. If you’re not an entrepreneur then you must be a voracious saver.”

Tagasi suvise raamatumüügi juurde. Mingil hetkel oli mul amet selge ja oskasin ka teisi õpetada. See tähendas, et mul oli võimalik juhendada uusi raamatumüüjaid ja saada palka vastavalt nende tulemustele. Southwestern on küll pigem sarnane frantsiisiga ja minu juhitav grupp oli ikkagi ettevõtte osa (ja ei kuulunud otseselt mulle!), kuid mul oli siiski suur vabadus nende valikul, treenimisel ja juhendamisel. Mida edukamad me olime, seda rohkem ma teenisin. Minu palk ei sõltunud enam ainult minu enda ajapanusest. Aga ma pidin siis alati ise kohal olema, olema eeskujuks ja liidriks – nägema suurt pilti ja hoidma inimesi liikumas.

Ka see periood võtab aega aastaid. Iga ettevõte ei hakka tööle ja iga idee ei vii kasumini. Pead proovima üha uuesti ja uuesti. Aga ühel hetkel on Sul töötav ettevõte või karjäär, mis toodab igal kuul rohkem tulu kui on kulusid. Ehk siis raha jääb üle, et seda investeerida – Sind ootab…

Investori faas (Investment income)

Viimane faas on veidi sarnane eelmise faasiga – Sa teenid sissetulekut teiste panusest. Aga seekord ei ole selleks Sinu töötajad või äripartnerid, vaid eekõige Sinu raha ja säästud. Investorina saad Sa rakendada oma ettevõttest või karjäärist tekkinud kasumit, et panna raha uut raha teenima. Just see on see, mida enamik inimesi peab silmas investeerimise all – raha teeb raha. Omanik on reeglina ametis oma ettevõttes või karjääris. Aga olles saavutanud rahalise vabaduse, ei ole see enam rikkuse seisukohast nii oluline. Mingil hetkel kasvab Sinu kapital selliseks, et raha teeb rohkem raha kui Sinu aeg või ettevõte. Sa ei pea muidugi investeerima aktsiatesesse, laenudesse või kinnisvarasse. Võid vabalt investeerida tagasi ka oma ettevõttesse – kuigi mõnes mõttes on hea riske hajutada ja tekitada endale juurde kõrval-sissetulekuid. See faas ei lõppe kunagi – raha teeb raha, mis teeb omakorda suuremat raha jne.

Suvisest raamatumüügist rääkides tuleks ära märkida, et ma olin juba varakult väga säästlik ja suutsin esimesest suvest alates raha kõrvale panna. Investeerimine läks aga oluliselt tõsisemaks siis kui minu “SW äri” oli edukas ja teenis mulle rohkem raha kui ma ainult oma müügist oleksin suutnud teenida. Ühel hetkel jõudsin sinna, et minu “raha teeb raha” sissetulek oli isegi suurem kui minu ettevõtte teenistus.

Tahaksin veel ära mainida, et on täiesti okei teha sarnast arengut mitte ainult ühel elualal, vaid lausa mitmes valdkonnas. Näiteks olen ma investeerimiskirjanikuna läbinud sarnase protsessi. Lugesin aastaid kõiki kättesaadavaid raamatuid (õpipoiss) kuni kirjutasin lõpuks ise Rikkaks Saamise Õpiku (ettevõtja faas), mis toodab hetkel igas kuus enam kui tuhat eurot raha, mida ma saan edasi investeerida (investori faas).

Mis on Sinu eriala, kas oled selles väga hea, oled Sa ettevõtja mõtteviisiga ja tegeled Sa investeerimisega?

Lingin siia veelkord ka taskuhäälingu osa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *