Kuidas väikeste summadega alustada?

posted in: Investeerimine | 19
IMG_4142
Ka 10% on pikas perspektiivis kõva tootlus…

Sain täna hommikul postkasti järgmise e-kirja:

“Soovin mõne aja pärast alustada väikeste summadega investeerimist. Suvel teenitud lisaraha tudengielu kõrvalt ei soovi ma lihtsalt tuulde loopida, vaid sellega midagi asjalikku teha. Kas oskate soovitada, milline oleks sobivaim viis alustada väikeste summade investeerimisega?”

Eks ole selliseid kirju ka varem tulnud (ilmselt saavad sarnaseid e-kirju kõik investeerimise teemal blogijad) ja mõtlesin, et seekord kirjutan e-kirjale vastamise asemel sellest hoopis blogiposti.

Alustame iga inimese parimast sõbras, Google-st. Kui lüüa otsingusse sisse “kuidas alustada investeerimist väikeste summadega“, siis tuleb juba esimesel lehel päris palju head kama. No muidugi tuleb ka kahtlasemat kraami, eelkõige makstud reklaamide osas. Kõige esimene (makstud) viide on näiteks Admiral markets. No comments there

Mis aga silma jäi? Näiteks jagab LHV lahkesti nõu kasvukonto teemal ja annab selle käigus ka hea ülevaate investeerimisest laiemalt. Saadaval on ka teise sama nimega koolituse slaidid. Tasub tutvuda.

Seejärel viitab Google Taavi Pertmani Rahafoorumile ja RahaRaadio 2. osale. Täpsemalt siis sama nimega postitusele. Tasub kuulata või lugeda.

Vahepeal on veel paar viided Äripäevale, üks minu artikkel EduAkadeemias ja siis tuleb üks kuldaväärt artikkel Kristi Saare sulest. Seda soovitan kindlasti põhjalikult tudeerida, sest on ju Kristi samamoodi väikeste summadega alustanud ja väga heaks eeskujuks. Artikkel on siin.

Ja pean tunnistama, et pärast Kristi blogiposti ei hakkagi ma enam sama juttu siia ümber kirjutama. Tee nii, nagu Kristi õpetab 😉

Kui mul endal oleks 1000 eurot investeerida, siis kuidas käituksin?

Jättes kõrvale vihmase ilma fondi, kiirlaenude tagasimaksmise ja auto ostuks kogumise, alustaksin ma täna ilmselt ühisrahastusest. Kui mul just ei oleks kirglikku tõmmet aktsiate vastu või tahtmist/teadmist kinnisvaraga tegeleda. Ma teeksin endale Mintosesse konto (kui Sul veel ei ole, siis kasuta minu koodi) ja investeeriksin läbi automaatpakkuja nendesse 13,5% Mogo laenudesse. Mõeldes, et kui Mogo ei suuda neid välja maksta, siis selleks hetkeks on olukord majanduses ilmselt nii kehv, et oleksin börsil rahast samamoodi ilma jäänud. Eeldada börsilt suuremat tootlust kui 13,5% tundub veidi utoopiline ja kinnisvaras on jällegi raske 1000 euroga alustada. Nii, et ühisrahastus!

Kui mõned tuhanded eurod sinna ära maetud, siis vaataks edasi teiste portaalide ja ehk ka enda ettevõtte osas. Mulle endale on head tootlust pakkunud näiteks Omaraha, kuid sinna soovitan investeerida läbi OÜ. Ja kui raha rohkem ning investeerimisplaan pikaajalisem, siis teeks algust dividendiaktsiate kogumisega.

Ja muidugi soovitan alustada ka enda harimisega. Hea valik on LHV raamatukogu ja RSÕ.

Ahjaa, avastasin ka, et olin 2014. aastal samal teemal juba ühe postituse blogis teinud. Kordamine on tarkuse ema. Ja leidsin ühe postituse 10% teenimise teemal.

Nii, et kes otsib, see leiab – tuleb aga Googlet kasutada ja oma peas mõtteid veidi seedida.

 

19 Responses

  1. Taavi Pertman

    Tänud linkimast. Isiklikult olen ka täna sama meelt, et väikeste summade juures ilmselt ühisrahastusest paremat varianti leida on endiselt raske. Vähemalt sellist, mis kõigile kättesaadav oleks.

    Aktsiate puhul tuleks ka tehingutasud arvesse võtta, mis väikeste summade puhul eeldaks täna börsilt ikka päris korralikku tõusu, et 10%+ tootlust saavutada (enam-vähem tulumaksujärgne tootlus selle 13% intressi juures ühisrahastuses eraisikuna investeerides).

  2. Anton

    Kas tõesti arvad, et ühte portaali peaks 2k eur panema algaja? Tundub suur summa 50 euri kaupa kogudes, ideaalis võiks vist selle summa hajutada mõne portaali vahel?

    Mis tunne üldse hetkel nende portaalidega on, kas usaldusväärsus on tõusnud? Hetkel tundub suhteliselt kasiino ikkagi (kui masu käes, lüüakse pksed kinni ja pühitakse käed puhtaks ning kõik on JOKK? ), kuigi jah tootlus on mõistlik.

  3. Tanel Verš

    Miks just Omaraha puhul on läbi OÜ investeerimine soovituslik ja miks teiste portaalide puhul mitte? Tähendab, saan aru jah, et siis jääb kohene tulumaksu maksmine ära aga ma ei saa ju puhtalt investeerimise tarbeks OÜ´d teha. Või saan?

    • roosaare

      Nii palju kui mina aru saan, siis tagasisostu garantiiga laenude puhul pole maksude mõttes vahet, Omarahas aga maksad kogu tulu pealt ja maha ei saa midagi kanda. Eesti on vaba riik, võid teha OÜ milleks soovid. Ehk hakkad siis isegi ettevõtlusega tegelema.

  4. Karel

    Kui teha OÜ puhtalt ivesteerimiseks/laenude andmiseks kas siis see ei nõua miskit finants luba.

    • roosaare

      Võid kirjutada kuhugi finantsametisse ja küsida luba – tahaks kuulda, mis nad vastavad. Praktika minu meelest on selline, et kellel on vara, on ka varahalduse oü. Lisaks võid ju alati mõne tasulise teenuse paar korda aastas kellegile pakkuda.

  5. Eido

    OÜ-de laenude väljastamise kohta hakkas uus seadus kehtima selle aasta I või II kvartalil, mis iganes kuupäev (seadus tehtigi sellepärast, et varem hakkas igamees oma OÜ-ga eraisikutele laene väljastama, mis iganes müstiliste intressiga). Omarahas räägitakse sellest puhtalt (üle 50% osakaaluga laenamine eraisikutele) OÜ-na ainult laenude väljastamisest lühemalt ja pikemalt ning ka Omaraha töötajad ning, kes on finantsinspektsioonist nõu küsinud ja kohal käinud ja helistanud ja meile sinna saadetud ja vastuseid saadud jne. Tulemuseks kipub ikka olema midagi sellist, et kui OÜ-na laene väljastada üle 50% tegevusest, siis peab olema nii öelda “luba”, kuna siis ettevõte põhitegevus on laenude väljastamine eraisikutele, ei puuduta teistele ettevõtetele laenamist. Mul on endal tootmise- ja müügiettevõte ning laenuväljastamise pärast eriti ei muretse, kuna laene on väljastatud sellega võrreldes vähe. Intressi saab kuus sama palju, kui tootmisest 3 tunniga. Kui laene väljastada juba rohkem (s.t. mitte ainult laenamis, vaid ka reaalset raha laekumist, s.t. kui raha peaks laekuma 5 aasta jooksul ning võib olla kõike ei makstagi, siis ju rahasid tegelikult laekunud polegi) ning summa hakkab lähenema 50% kogutuludest, siis peaks hakkama planeerima, kuid sinna on ikka 10-d tuh-d. aega, enne kui summad piisavalt suureks muutuvad. Kui nüüd vahepeal laenu/laene väljastada teisele ettevõttele lisaks, siis leanude väljastamine eraisikutele ju protsentuaalselt väheneb, s.t. kui tundub, et hakkab 50% eraisikute laenud kogu tuludest ületama, siis võib ju vahepeal ettevõttele/ettevõtetele laenu/laene väljastada. Jaanuarist 2016-juuli 2016 on passiivne tulu mul suurenenud ca 22,4%, vaatame, mis aasta teine pool toob. Mõni kriis võiks ka tulla, kuna kriis on kõige parem õpetaja.

      • Kristo

        Ma arvan, et Eido on siin mõelnud sellist õigusakti nagu “Krediidiandjate ja -vahendajate seadus” ( KAVs)

    • Anton

      Millised ootused endal kriisiks on? Iseenesest riskid suhteliselt suured, ma ise kardan, et pilt võib päris koledaks muutuda. Pealegi Omaraha võlgade sissenõudmine ei tundu just eriti tõhus.

  6. Henry

    Kui muud sissetulekut pole ja ettevõte puudub. nt on vaba raha ja käid koolis, siis on mõistlik investeerida laenudesse eraisikuna, meil ju ikkagi maskuvaba miinimum 2040 eurot aastas.

  7. Nikita

    Äripäev kirjutas, et sinu eesmärgiks on suurendada oma vara vähemalt +12% aastas ning praegu sinu tulemus on keskmiselt 15%-20% aastas. Kas sa arvestad siia ka:
    – aktsiate hinna kasvu või ainult dividendid?
    – kinnisvara hinna kasvu või ainult renditulu?

    • roosaare

      Hei,

      Olen siia arvestanud on NAVi kasvu, seal on ka muud tulud sees, mitte ainult investeerimise kasum. Aktsiad on mul arvel turuhinnas, kinnisvara olen reeglina korra aasta-kahe tagant ümber hinnanud. Ma pean eraldi arvet NAVi osas ja passiivse sissetuleku osas.

  8. Alo

    Tere!

    Muidugi on arusaadav, et selliseid küsimusi tuleb üsna tihti ette, ja Google on sellele ka esmapilgul üsna hea vastus. AGA me elame infomüra ajastul. Eks nende kirjade mõte ongi ju see, et tahetakse nõu mida võtta ja mida jätta. Alustaja jaoks ei ole Admiral Marketsi kõrvalejätmine no comments needed. Esimese hooga on üsna raske hinnata, mis on kvaliteetne kirjandus ja mis mitte. Hiljem hakatakse kvaliteeti seostama sellega, kas loetu läheb seniste teadmistega kooskõlla. Kindlasti ei oota kirjutaja sinult google kirjete loetlemist, vaid ka sinu isiklikku hinnangut neile.

  9. Eido

    Siin lahatakse teemat pikemalt http://www.lmp.ee/et/publikatsioonid/artiklid/paljud-vaikelaenuandjad-peavad-martsis-tegevuse-lopetama

    Üldiselt on seisukoht selline, et kui laenamine ei ole põhitegevus, pole muretsemiseks põhjust. Kust jookseb piir põhi- ja kõrvaltegevuse vahel, ei oska keegi öelda. Kui viis aastat muuga ei tegeletagi, siis vist on põhitegevus. Kui põhitegevus on näiteks kinnisvara, kuid aasta-kahe jooksul pole õnnestunud ühtegi tehingut teha, siis võib lugeda kõrvaltegevuseks. Ühesõnaga, mõõdukas udu.
    Teine ja ilmselt olulisemgi argument on see, et OR juba omab litsentsi täpselt sellisele skeemile. See on FI poolt heaks kiidetud.
    Omaraha.ee

    Kriis/raske olukord on kõige parem õpeataja – kui vaatad pealt kuidas teised sellest õpivad, siis ise ei õpi sellest midagi. Läbi üks raske olukord ja sul on tunduvalt tugevam seljatagune kui enne. Raske olukord ongi paljude jaoks just see kõige parem aeg, sest asjad/ettevõtted on justkui imeväel muutunud taskukohasemaks, ilma et peaks midagi erilist tegema.

  10. Peeter

    Kui Mintoses investeerida läbi automaatpakkuja nendesse Mogo laenudesse, siis millise summa ulatuses tuleks igasse eraldi laenu investeerida? Kas Mintose pakutud miinimum 10 €? Või kas tulusam oleks 20 € või mõni muu summa? Ja teine küsimus oleks, kas tuleks seal hoiduda tagatiseta laenudest? Mintos pakub võimalust määrata laenude LTV ratio. Kas tuleks jääda 75-80% LTV-ga laenude juurde või riskida suurema LTV-ga, või jätta LTV üldse määramata?

    • Eduard

      Peeter, alusta ikka 10€ kaupa, sest mida rohkem erinevaid laene sul on, ehk mida rohkem hajutatud need on, seda väiksem risk, ehk seda parem.
      LTV võiks jääda 75-80% kanti, pole mõtet riskida suurema LTV-ga, kui intress jääb samaks. Reeglina võiks olla nii, et mida suurem LTV, seda suurem ka intress, sest risk on suurem, kuid Mogo laenud on kõik 13,5%, sõltumata kas LTV on 75% või 100%

  11. mixfix

    Kas aastaks 2021 oled ühisrahastuses isiklikult pettunud või jätkad endiselt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *