Juunikuu kokkuvõte 2016

gorat
Buffetti lemmiksöök Gorati restoranis

Juuli käes ja aeg 2016. aasta juuni kokku võtta. Väga tore ja tegus kuu oli. Algas Nashvilles ja lõppes Haapsalus. Sai palju reisitud, veidi rattaga sõidetud (täpselt 300 km, viimased 21 km tegin 30. juunil kodus pukil) ja 2016. aasta rekord passiivse sissetuleku osas püstitatud. Aktiivsed kulud olid ka ilmselt rekordilised – see tulenes eelkõige kaks nädalat ja 6000+ miili kestnud roadtrip-ist USA-s. Väisasime Erkiga koos raamatumüüjaid üle kogu mandri-USA, alustasime Nashvillest, sealt El Pasosse, siis Utah ja siis läbi Nebraska Lõuna-Illinoisi ja sealt Chicagosse lennukile. Lisaks raamatumüüjate treenimisele saime hoolega tutvuda erinevate investeerimisvõimalustega – hommikusöögikohtadest alustades ja Vegase kasiinodega lõpetades. Reisist võiks kunagi lausa pikema sissekande teha – mainin veel, et ära sai nähtud ka Warren Buffetti pesitsuspaik Omahas, ära söödud legendaarne Gorati 32 oz steik, vaadatud Hootersis NBA finaalmäng ja tehtud elu rattasõit Vegase ümber punase kanjoni pargis. Ja käisime ka Suurt Kanjonit vaatamas. Tõestuseks ka mõned pildid.

Kokku kulus USA-s ca 3000 dollarit ja nagu ütleb Texase vanasõna “it was worth every penny!“. Aga investeerimise juurde ka.

IMG_4007 (1)Laenuäris oli üsnagi rahulik kuu, ühtegi suuremat tehingut ei teinud. Küll aga üllatas mind Omaraha – raha läks välja kiiremini kui jõudsin peale kanda. Kui varem oli probleem, et kõik tagasi tulnud raha uut kasutust ei leidnud (ja kandsin osa raha sealt välja), siis juunis kandsin 1700 eurot kontole juurde ja see läks ka kõik välja. Kokku andsin juunis Omarahas välja 3040 eurot, mis on ka 2015. detsembrist alates rekord. Intressi teenisin 410 eurot (13 euri vähem kui mais) ja laenukahjumid olid 20% 286 eurost ehk siis 57,2 eurot. Tootluseks seega endiselt üle 20% aasta baasil. Bondoras toimus endiselt tiksumine, intressi laekus 820 eurot. Pole raha juurde kandnud, pole raha välja kandnud. Las tiksub. Sama seis Mintosega – panin seal roboti 13,5% Mogo laene püüdma ja nii ta tiksub (hiljutine Investeerimisraadio intervjuu andis kindlust juurde, kuulasime seda muuseas Wyomingu lõputul kiirteel ja poole peal jäin magama ;)). Koos varasemalt välja antud laenudega laekus mulle juunis intressi 4450 eurot.

Aktsiates on juuni tore aeg – kanad poegivad ja aeg tibusid lugeda. Nii ka seekord. Suurim poegija oli taaskord minu jaoks Tallinna Vesi. Mulle laekus eraisikuna 21500 aktsia pealt kokku dividendi 19350 eurot. Sellise summa laekumine kontole on tore, aga kahjuks jaguneb see minu jaoks aasta peale ära ja reaalselt läks see laenuna ettevõttele, et varasemat võlga tasandada. Aga tore ikka! Paneb mõtlema, et see aktsiate omamine ja dividend on ikka väärt ettevõtmine. Müügigurule laekus 543 eurot Olainfarmi aktsiatest ja IB-s 196 eurot pärast tulumaksu eraisikuna (mind toetasid rahadega F, WMT, IBM, XOM ja GM). Lisaks teenis oma elu esimese dividendi meie poeg Jako, kelle 5 Matteli aktsiat tootsid 1,91 dollarit dividendi. Sealt võttis USA valitsus muidugi 15% veel maksudeks ära (rääkisin Jakole, et selle eest saavad õpetajad, politseinikud ja sõjaväelased palka ja tänu sellele on meil siin NATO Eestit kaitsmas). Aga ikkagi esimene dividend purgis!IMG_3932

Ostsin juunis 5000 Siauliu bankase aktsiat juurde ja oleks peaaegu eraisikule SFG-d ka ostnud, aga raha läks mujale ära. Eks vaatame, dividenditootlus on Silvanol ju tegelikult päris hea. Lisaks müüsin IB-s hoolega pikaajalisi rahast väljas putte aktsiatele, mida tahaksin odavama hinnaga oma portfelli osta (F, BRK, TGT, PNRA, CMG) ja mõned spekulatiivsemad asjad ka (SDRL, TSLA, VRX, DB).

IMG_3964Kinnisvaras ühtegi tehingut ei teinud, maksime jälle laene tagasi ja Elvas sai paar uut korterit valmis ja üürile. Üheksast korterist on nüüd kuus valmis ja välja üüritud. Kui kellelgi vaba raha seisab 10-20 tuhat eurot käes ja tahaks seda 6-9 kuuks kuhugi paigutada, siis võtke ühendust – tahaks seal Elva Kodu OÜ-s mõned kallimad laenud refinnida ja oleks nõus 6-7% intressi maksma.

Sain lugejatele pakkumise ka Inbankilt. See on siis neile, kelle jaoks 6-7% liiga palju tundub ja kes ikka kohe üldse kuhugi peale hoiuse ei ole nõus raha panema. Sooduskoodid on järgmised:

ROOSAARE101 – tähtajalise hoiuse intressimäärale +0,10% juuli hoiuseintressilt
ROOSAARE102 – paindilku hoiuse intressimäärale +0,10% juuli hoiuseintressilt
See teeb suurimaks võimalikuks intressiks kuni 2,60% aastas, mis on teistest pankadest kordades parem intress. Paindliku hoiuse intressimäärad on tähtajalisest hoiusest veidi madalamad, kuid paindliku hoiuse eeliseks on see, et hoiuseperioodi jooksul saab kuni poole summast välja võtta või ka juurde lisada ilma intressilt kaotamata. Kõigi meie hoiuseintressidega saab tutvuda siin: https://www.inbank.ee/deposits/rates/
Warren käis meile ka head isu soovimas!

See oli nüüd tasuta kommertsteadaanne 😉

Kes veel ei ole Tuleva kapitali raha paigutanud, siis soovitan – saad oma raha ilmselt kõige odavama teenustasuga indeksfondi paigutada, aitad esimesel pensionäridele endile kuuluval fondihalduril alustada ja võid lisatootlust ka veel teenida. Pain ise sinna 10 000 eurot. Loe lähemalt siit.

Lisaks laekus juunis veel veidi üle 800 euro meie kodu üürimisest läbi Airbnb keskkonna. Muljed olid taaskord positiivsed, maja korras ja külmkapp meile taaskord toitu täis ostetud.

Kui kõik tulud kokku lüüa, siis laekus mulle juunis investeerimistegevuse tagajärjel rohkem kui 25 000 eurot. Et asjad perspektiivi panna, siis 2006. aastal oli minu aastane passiivne tulu 234,88 eurot, 2007. aastal 1190,08 eurot, 2008. aastal 3050,68 eurot ja 2009. aastal 5481,27 eurot. Nii, et progress! Juulikuu tuleb siiski kahjuks oluliselt tagasihoidlikum, teen ettepaneku, et Tallinna Vesi võiks igal kuul 0,90 eurot dividendi maksta!

FullSizeRender
Berkshire logo pole seinale raatsitud panna…

Ahjaa, juunis puhusin üle pika aja taaskord oma ingliskeelsele blogile ka hääled sisse. Sügisel peaks sellega veidi põhjalikumalt tegelema… Nimi on blogil igal juhul päris hea!

Veidi reklaami ka lõppu, HBO:

  • EstateGuru soovituskood (saad 0,5% investeeritud summalt boonust!)
  • AirBnB soovituskood, millega saad 20 eurot reisikrediiti ise majutudes ja 74 eurot krediiti kui ise kedagi majutad.
  • Mintose soovituskood (saad 1% raha juurde, loe täpsemalt siit).

33 Responses

  1. Toomas

    Tallinna Vee Aktsiaraamat näitab, et Jaak Roosaarel on 1500 aktsiat. Kas oled enamik aktsiatest maha müünud? Miks?

      • Toomas

        Tunnen ennast rumalana…
        Kas kõigil eraisikutel on võimalik nt. LHV nimele aktsiaid osta? Miks on see variant parem kui osta enda nimele? Saab selle kohta kusagilt täpsemalt lugeda?

        • roosaare

          Selle nimi on aktsiate tagatisel laenamine. Teoorias saab vist niisama ka maaklerfirma taha peita aga minul on need aktsiad laenu tagatiseks. Aktsiate tagatisel laenamine on ohtlik ja kätkeb endas riske ning liiga uisa-päisa seda ei soovita.

          • Peeter

            Kui ma väga rängalt ei eksi, siis LHV peidab aktsiaraamatutes kõigi oma klientide aktsiad oma nime taha.

  2. Tanel

    Lugesin hoolega su tegudest kuna tegelen ka nn investeerimisega.
    Olen veel algaja sel teemal .
    Kuid mul selline küsimus et kas 2% päevas investeeritud rahast (riskivabalt)
    teenida oleks huvi pakkuv?
    Tegemist rahvusvahelisel tasandil reklaam firmaga .

    • roosaare

      Muidugi oleks huvitav. Eriti kui juures on sõna riskivabalt 😉

      • Andrus

        Kui vastaspool on tarbija, siis selline intress on automaatselt tühine. Asendatakse VÕS-is toodud intressiga. Sama viivistega. Riigikohtu 10.05.2016 lahend nr 3-2-1-25-16 p 13 valguses loetakse ebamõistlikuks ning tühiseks tingimus, mille kohaselt peab tarbija maksma suuremat viivist, kui kolmekordne seadusjärgne viivisemäär (s.o. 24,15% aastas ja 0,066% päevas). Sellisel juhul arvestatakse viivist VÕS-is sätestatud määras ehk 8,05% aastas ehk 0,022% päevas.

  3. dividendstrainer

    Ja kuidas oli tulu 2010 aastal ja edasi? Progressi on alati huvitav näha, eriti kui see on kiire. Annab palju motivatsiooni juurde.
    Oleks huvitav üleüldiselt ka detailsemalt lugeda, mis summad ja kuhu alguses paigutasid.

    Tänud järjekordse motiveeriva postituse eest! 🙂

    • roosaare

      Eks tuleb raske töö ette võtta ja lugeda blogi alates 2005: roosaare.blogspot.com 😉

  4. Anna

    Väga mõnus motiveeriv lugemine! 🙂 Eriti meeldis mulle võrdlus 10 aasta taguse ajaga. Üks väike nüanss siiski – ratturite pilt avaneb suurena valet pidi 😉

  5. Tanel

    Vahva lugemine.
    Oleks ka huvitatud sellest kuidas aastate jooksul on dividendiportfell kasvanud. Ma arvan, et paljudel kes täna alustavad või on juba aastakese investeerinud, oleks väga motiveeriv lugeda kuidas 100..200 eur aastasest passiivsest sissetulekust võib aja jooksul saada 25 000 eur aastane sissetulek 🙂 Sellised reaalsed, elulised näited on alati väga motiveerivad … et see on tehtav ja võimalik.

  6. Kristjan

    Tervist, alustava investorina, kellel pole just liiga palju veel säästetud oleks küsimus, et kuhu oleks soovitatav oma esimene investeering teha. Esialgu on olemasolev summa 1500 eurot, samas see kasvab iga kuuga 200-400 eurot, olenevalt võimalustest. Kõige kindlam variant tundubki Tallinna Vesi ja samuti Tallinna Kaubamaja aktsiad, seda siis alustamiseks. Teades, mida te praegu teate, siis milline oleks teie soovitus alustamiseks. Kuidas jaotada need 1500 eurot esmase investeeringuna? Või koguda natukene ja oodata, arvestades et dividendid on ka just välja makstud?

    • Karl

      Soovitaks lugeda Jaagu raamatuid. Raamatutes kõik selgelt kirjas, kuidas ja mida teha.

  7. Rahakratt

    Jaak! Kuram, ei ole aus, et oma poja mängu tõid, kes mingi nukuvabrikuga spekuleerib. Ma ei jõua üksi niimoodi järgi teile.

  8. Kasvik

    Jah, perebisnes on äge! Ise tegin ka titele peale sündi LHV-sse konto ja sünnitoetused läksid kohe Tallinna börsile dividende püüdma. Ei tea kas IB-s saab ka lapsele kontot teha?

  9. Martin

    Jaak, mida Brexitist ja järelmõjudest arvad? Nüüd ebakindlust oluliselt rohkem. Ise müüsin kohe peale seda jama ca pool portut ära. Ei tea as oli õige tegu aga eelmisest korrast (2009-2010) on meeles, mis tunne oli kapitalist ilma jääda ja seda ei taha rohkem kogeda. Läks kuidagi rahulikumaks. Mõne aja pärast saab sama raha eest rohkem, ma arvan. Pikemas plaanis EU sellest hoopis tugevneb vast.

    • roosaare

      Eks paljuski sõltub sellest, kas sul tuleb värsket raha peale või mitte. Selles mõttes mulle need dividendi kuningad ja tshempionid meeldivad, et dividend tiksub ikka. Kui uut raha peale ei tule, siis tuleb ettevaatlikum olla jah. Samas paljud kes 2008 müüsid kriisi alguses ja olid rahul, ei julgenud enam turule tagasi ka tulla. Ma usun, et Berkshire peaks olema hea investeering kriisisse – neil pressib vaba raha pidevalt peale ja Buffett suudab häid diile välja rääkida. Kuna nad on indeksis, siis kukuvad muidugi koos teistega, aga 120% BV peal peaksid tagasi ostma aktsiaid.

  10. M

    Jaak,kasutasin Sinu soovituskoodi EstateGuru konto loomisel ja tegin hiljuti investeeringu ühte projekti, aga süsteemis kuskilt ei näe seda 0,5% , järelikult panin miskit valesti, kui kontot tegin 🙂 Aga mis seal ikka.

  11. Kuiz

    Tere Jaak.

    Ma olen ise alles algaja ja tegin alles see kuu oma esimese tehingu. Nimelt investeerisin siis natuke OmaRahasse. Kuid milline oleks mõtekam invisteerimis ja raha paigutus laenudesse, kas teha seda kõike ettevõttena või eraisikuna?

    • roosaare

      Mina teeksin kui vähegi võimalik läbi ettevõtte ja kui ei oleks võimalik, siis kasutaks Mintose tagasiostudega laene.

      • M

        Jaak,oskad öelda, mis on Mintose eelis Twino ees ? Kumba neist eelistada ja miks , tahan ka teha kontot sinna aga ei tea kumba.

        • Heinar

          Ütles et likviitsus …
          Twinost saad raha kätte (mõtlen järelturgu) 24 H jooksul .. kui paned selle 13% 3-12 kuustesse laenudesse

  12. Andreas

    Tere Jaak! Lugesin hiljuti äripäeva artiklit, kus oli väljatoodud, et Balti börsil makstakse dividendideks pm sama summa mis 2008. Sellest ka küsimus, kas tasuks hetkel soetada aktsiaid sealt (TLN kaubamaja, TLN vesi, Arco Vara jne) või oodata pigem aasta-kaks?

    • roosaare

      Minu meelest on koos kapitalitagastustega see aasta lausa rekordiline. Näiteks 2014. aastal maksid Tallinna börsil noteeritud ettevõtted investoritele dividendide ja kapitali tagastustena kokku 89,7 miljonit eurot, 2015. aastal 94,5 miljonit eurot ja 2016. aastal enam kui 145 miljonit eurot. See kas osta kohe või oodata sõltub eelkõige sinu enda rahadest – kui tead, et sul tuleb uut raha (säästu) peale, siis pigem osta kohe. Kui investeerid lõplikku summat (pärandust), siis tasub ehk rohkem ajas hajutada ja oodata. Aga loota, et tuleb mingi aeg kui kõik foorid on rohelised ja õige aeg osta – seda ei tule. Alati on neid, kes ennustavad suurt kriisi ja alati on neid, kes buumi. Kindlasti pole aktsiad hetkel odavad (odavad olid nad 2009-2010, aga kas nad on kallid? Kui div tootlus on 5 korda kõrgem kui aastase hoiuse intress, siis ehk ei ole veel väga kallid.

  13. Jaak.

    Tere. Nii suure Tallinna Vee omanikuna on Teil kindlasti oma seisukoht firma tuleviku kohta. Kuidas kommenteerite viimaseid kohtu arenguid? 22 juuni Äripäevas oli Swedpanga poolt aktsiale soovitus vähenda.

  14. Alo

    Tere Jaak! Oled siin varasemalt kirjutanud, et oled soetanud Grindeksi aktsiat. Kas sul on positsioon alles ja mis on sinu mõtted hetkel ja milliseid väljavaateid näed?

  15. Maris

    Tere!
    Olen üsna uus investeermismaailmas, aga küsimus järgmine:
    Miks ei ole Bondora lehel näha, et on võimalik investoriks hakata. Kogu info on ainult laenuvõtjale?
    Kas nad lisainvestoreid ei võta juurde?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *