Märtsi kokkuvõte

jciTaaskord aeg kuu kokku võtta. Pean tunnistama, et märts oli selline imelik kuu, et muudkui venis ja venis. Esimest korda üle pika-pika aja juhtus näiteks selline piinlik lugu, et meie pere toidueelarve läks lõhki (ehk siis 1000 eurose krediidilimiidiga kaardi limiit sai täis). Selle põhjuseks oli tegelikult küll mitte liigne söömine (olen kuu ajaga hoopis ca. 5 kilo kergemaks saanud), vaid asjaolu, et käisime ohtralt perega väljas ja nautisime kultuuri (ja kuidagi sai see kultuur ka toidukaardile pandud).

Ühtlasi pani see mõtlema, et keskmise palgaga suurelapselisel perel on kultuuri nautimine Eestis päris kalliks tehtud – näiteks käisime koos vanaemaga vaatamas Tartus “Kosmonaut Lotte”-t, mille pilet oli 15 eurot nägu. Jättes isegi kohustusliku jäätisekokteili ja kohvid ostmata, on 60 eurot ka päris korralik väljaminek. Lisaks käisime vaatamas Savisaart (väga prohvetlik) ja paaril kontserdil ja Ahhaa keskuses ka. Aga kokkuvõttes oli see raha hästi kulutatud – ostame ikka elamusi ja mälestusi, mitte uusi asju!

Maisemate teemade juurde tagasi – alustame laenudest. Kui jaanuaris ja veebruaris laekus intresse mulle üle ootuste, siis märts oli veidi vaiksem kuu. Bondorast enam intresse välja ei võtnud, vaid uurisin, kas ja kuidas saaks seal ikkagi ainult Eesti laenudesse investeerida. Olin meeldivalt üllatunud kui avastasin, et käsitsi investeerides on valikuvõimalus täiesti olemas ja veetsin päris mitu tundi, et parimaid laene üles leida. Tegin kokkuvõttes 28 laenupakkumist, kuid minu suureks üllatuseks “maksti” neist 21 tagasi. Uurisin lähemalt ja selgus, et muude uuenduste seas on Bondoras nüüd olukord selline, et kõigepealt rahastatakse laenusoovid ja alles siis tehakse taustakontroll (enne oli järjekord vastupidi). Kui uurisin oma sõbralt, kes Bondoras töötab, et miks selline ebamugav muudatust, siis vastus on laias laastus see, et enne oli ebamugav olukord Bondoral ja tehti palju tühja tööd – nüüd teeb selle tühja töö ära käsitsi laenuandja. Edaspidi ma igatähes ei viitsi enam Bondoras niipalju siblida ja ilmselt tõstan aegamööda kõik raha sealt mujale. Kokku laekus mulle märtsis intressi 1134 eurot ja hapuks läks 570 eurot. Ehk siis vahelduseks üks positiivse tootlusega kuu 😉

Omarahas toimus taaskord stabiilne tiksumine – lisasin kontole 500 eurot ja kokku laekus mulle rekordilised 264 eurot intresse (seda siis 13 000 eurose investeeringuga). Hapuks läinud laenudest sain kuu jooksul kahjumit 8 eurot (laen müüdi maha) ja 37 eurot tekkis uut punast võlga ka. Suutsin märtsis välja anda kokku 1480 eurot. Kokkuvõttes olen tulemustega rohkem rahul kui Bondoraga.

Lisaks laekusid veel intressid paarist võlakirjast ja võtsin veidi intresse välja ka kinnisvaralaenudest. Panin veidi raha ka CrowdEstate Heina 5 projekti. Panin sinna raha, sest: 1. paljud korterid on majast juba müüdud, 2. summa on piisavalt väike, et Endover ega ka CE ei taha selle pärast oma ärimudelit õhku lasta, 3. tähtaeg oli piisavalt lühike, et “suur pauk” ei jõuaks veel kohale. Kõike seda arvestades tundus mulle 12% ok tootlus. Tõsi, pean tunnistama, et esialgu jäi mulle mulje, et laen on samuti tagatud Endover KVB OÜ poolt nagu eelnev Raua projekt. Selles mõttes oli Raua projekt parem, et seal andsin ma siiski laenu Endoverile, mitte ei investeerinud konkreetse projekti omakapitali.

Aktsiates oli päris aktiivne kuu – ostsin kuu jooksul juurde SAF Tehnikat, Arco Vara, Silvanot ja Olainfarmi. Lisaks võtsin järgmised 50 Berkshire aktsiat 145 pealt. Märtsis laekusid ka Grindeksilt dividendid – minu 2300 aktsialt laekus 2159 eurot.

Kinnisvaras oli üsna rahulik – saime Alajaama korteri broneeritud hinnaga 59 500 eurot, kuid notarini pole veel jõudnud. Ütleme nii, et oleks kõrgemat hinda oodanud (eriti arvestades, et ma ise elasin seal piirkonnas ja olen suur fänn) aga seekord siis nii. Erilist kasumit ei teeninud, kuid kahjumisse ka ei jäänud. Muud korterid tiksusid vaikselt üüri – Stroomis oleme ka paar uut korterit valmis saanud.

Lisaks investeerimisele olin märtsis ametis ka esinemise ja koolitamisega. Tartus toimus II naistele mõeldud investeerimisseminar ja lisaks sain esineda Tartus toimunud investeerimisklubi üritusel ja Tallinnas JCI koolitusel. Käisin ka paaris keskkoolis raamatuid jagamas, kuid pean tunnistama, et päris palju raamatuid ootab veel laiali jagamist.

6. aprillini on jäänud vähem kui nädal ja nii on viimasel ajal üheks põhifookuseks kujunenud toitumine ja kaalulangetus. Võtsin sellest nädalast taaskord käsile Robbinsi koolitusel soovitatud dieedi ja jätan nädala jooksul ka oma igapäevased 3-4 kohvi joomata. Lisaks teen Bikram joogat ja vehin veidi ratast ka sõita. Igatahes on praeguse seisuga veel 2 kilo minna ja alla nädala aega. Tehtav!

Lõpetuseks lugemissoovitus ka – ostsin Rahva Raamatust 2013. aastal ilmunud raamatu “Tap dance to work – Warren Buffett on practically everything”. Tegemist on Fortune ajakirjas ilmunud Warreniga seotud lugudega, mis üheks raamatuks kokku pandud. Kellel muud Buffetti asjad (eelkõige tema iga-aastased kirjad ja biograafia “Snowball”) loetud, selle jaoks väga tore lugemine. Mulle igatähes väga meeldis (hind oli ka odav, sai 13 euroga)!

13 Responses

  1. R=7

    Ootaks Gridindexi kohta pikemat ülevaadet (nagu eelmine kuu lubasid). Kerge väljapressimine 😀 Ise pole veel jõudnud uurida, äkki valgustad veidi? :=)

    • Roosaare

      No ootaks tulemusi, eks nad said sarnaselt OLFiga kõvasti rublaga põske viimane kvartal aga hetkel on rubla päris ok.

  2. Mairo

    Bondora viimasel ajal huvitavalt käitunud (tegelikult on seda koguaeg teinud). Kui mu varasem plaan oli ühisrahastusse panna suurem osa oma kogutavatest säästudest, siis Bondora käitumine ei ärata usaldust. Omaraha oli algselt oluliselt kehvemas seisus kui Bondora. Moneyzen oma läbipaistmatu automaatikaga ei luba oma raha musta kasti panna. Bondora oli seni kõige paremas seisus, aga suutmatus raportide asi korda teha ning pidev mängureeglite muutmine näitab, et pikemas perspektiivis on üsna võimatu aimata, kuhu see asi liigub. Hetkel tundub järjest potensiaalikam Estateguru ja Crowdestate investeerimine kuna tegemist on tagatistega laenudega, eraisikute asemel (kellest suurem osa on distsipliiniprobleemidega või mingil moel hädas oma finantsiga) on tegemist natukene usaldusväärsema vastaspoolega.
    Sa ei maininud ühisrahastust crowdestate ja estateguru teemasid üldse. Kas hoiad sealt eemale mingil põhjusel või oled nö äraootaval seisukohal, et näha, kas ja mis seal juhtuma hakkab (nii nagu Bondoras hetkel juba juhtub)?

  3. Kaido

    Minul on vanad isepakkujad alles ja lasen nendega laene välja. Iga kuu ca 20. Uue isepakkuja süsteem ei meeldi ja käsitsi ei viitsi vaeva näha. Kuigi hetkel enam ei tundu bondora nii hea koht ja raha juurde ei kanna. Siiski ootan ja vaatan huviga, kuhu see välja viib.
    Edaspidi ikkagi aktsiad ja vb ka investly 😉

    • Taavi Pertman

      Kahtlen, et sul vanad isePakkujad midagi enam teevad. Need pandi siin mõni aeg tagasi kinni (vaata Bondora uudiskirju ca 2 nädalat tagasi ehk).

  4. Aprilli kokkuvõte | Rahaasjad

    […] oli aktiivne kuu. Sain CrowdEstatest oma Heina investeeringu raha tagasi. Nagu aasta tagasi ennustasin, siis pidas kinnisvara ja Endover ilusti selle aastakese vastu ja sain oma 12% tootluse kätte. […]

  5. Aprilli kokkuvõte - Blog24

    […] oli aktiivne kuu. Sain CrowdEstatest oma Heina investeeringu raha tagasi. Nagu aasta tagasi ennustasin , siis pidas kinnisvara ja Endover ilusti selle aastakese vastu ja sain oma 12% tootluse kätte. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *