Dollar tõuseb, euro vajub…

posted in: aktsiad | 2

jaak_rahabossKuigi ma olen alati uskunud, et valuutakauplemine pole nii kerge viis rikastuda kui seda reklaamitakse, siis sellel aastal euros dollari vastu lühike olla on olnud küll suhteliselt selge ja sirgjooneline panus. Aastaga on kurss kukkunud 1,40 pealt 1,05-le. Kuigi ennustused on juba pariteet ja eile lugesin ka ennustust, et aasta pärast on üks euro väärt 0,80 dollarit, tundub, et sellele rongile hüpata on juba liiga hilja. Küll aga tuleks nüüd mõelda, kuidas uuest kursist tulu lõigata.

Kõige lihtsam on muidugi USA-s palka või muud tulu teenida. Näiteks kõik meie Southwesterni raamatumüüjad said aastaga justkui 30%+ palgatõusu. Pannes siia juurde veel poole võrra odavam bensiin, tahaks juba ise ka jälle raamatuid müüma minna 😉

Investeerimises on loomulik mõte leida ettevõtteid, kes toodavad ja kulutavad eurodes, aga tulu saavad dollarites. Nagu näiteks BMW, Audi ja muud Saksa autotootjad. Paraku on need aktsiad juba aga omajagu rallinud ja tundub, et ka see rong on juba jaamast lahkunud. Kuigi kui kaugele see rong täpselt sõidab, ei tea ilmselt keegi. Kindlasti üks turvalisemaid võimalusi sellele trendile mängida on osta näiteks Saksamaa aktsiaturu indeksaktsiaid.

Leidsin aga Balti börsilt ka vähemalt ühe firma, keda tugev dollar/nõrk euro positiivselt mõjutab. Selleks on SAF Tehnika – pisike Läti mobiilside antennide tootja. Viimase kvartaliaruande järgi moodustas Ameerika käive (sellest omakorda enamus USA) ettevõtte käibest 44%. Lisaks kirjutas SAF Tehnika oma raportis:

“Due to increasing demand for SAF Tehnika products in North America market and with the aim to serve this market better several initiatives were realized during reporting quarter – such as enlarged stock levels in USA “SAF North America” stock available for fast deliveries on immediate demand and sales to North America customers were commenced from “SAF North America” as of October 1, 2014”

Arvestades, et SAF Tehnika kaupleb hetkel veidi kallimalt kui neil on sularaha pangas (ettevõtte turuväärtus 2 eurose hinnaga veidi alla 6 miljoni euro, sularaha pangas 5 miljonit), siis võiks loota, et dollari tugevnemise abil teenitud kasum aitab kaasa nii pangakonto kasvule kui ka aktsiahinna tõusule.

Ääremärkusena ütlen kahte asja:

1. Olen ise SAF Tehnikat ostnud

2. Tegemist on mikroskoopilise firmaga, mille käive (ja sellest tulenevalt ka kasum) on kvartalist kvartalisse kõvasti kõikunud ja mille tulemusi ja tegevusi on väga raske ette ennustada.

2 Responses

  1. kehvik

    SAF on tegelikult üks huvitavamaid ettevõtteid meie börsil. Kunagi müüsin oma positsiooni SAF-is maha ja nüüd on muidugi kahetsemiseks põhjust, sest nagu pea alati – müüsin liiga odavalt. Aga ma pole ka nõid Nastja või Kuusetaat, seega tulevikku ei oska ennustada.

    Lätlastel on üldse minu meelest huvitavaid aktsiaid, näiteks Latvijas Tilti (tegeleb peamiselt viaduktide ja sildade ehitamisega), Latvijas Balzams (kes meist ei teaks Riia Balsamit…) ja veel nii mõnigi.

  2. Taavi Pertman

    Ei tea, kas leidis nüüd vastupanukoha ära ja varsti võib hakata taastumismärke otsima või põrutab veel edasi? Päris 1:1 peal ikka ära ei käinud veel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *