Septembrikuu kokkuvõte

photo (34)Käes on juba 4. oktoober ja viimane aeg septembris toimunu ühtse postitusega kokku võtta. Ilmselt kõige olulisem sündmus oli RSÕ Praktikas koolitus, mille kohta võib lähemalt lugeda ka eelmisest blogipostist. Panin koolituse jaoks kokku ka päris põhjalikud materjalid ja sinna läks omajagu aega ka. Ma usun, et laias laastus võib toimunuga rahule jääda. Teine suur ajakulu on olnud RSÕ uue versiooni trükiks ette valmistamine. Eelmine on nüüd peaaegu täielikult otsas ja juba olen mõned raamatud võlgu ka. 

Tekst sai paar päeva tagasi enam-vähem lukku, nüüd on jäänud kujundus ja kirjavigade otsimise rõõm. Aga mulle ja Mariale tegelikult see osa tööst täitsa meeldib, nii et ma ei kurda 😉

Enne veel kui investeerimisest rääkida, siis pean ära mainima, et septembrist alates töötame Mariaga mõlemad Leguar Capital OÜ-s ehk siis veame ühist perefirmat. Sellest, kuidas on kodus töötada võib teha lausa omaette postituse kunagi, kuid mainiks ära, et tuleb igal hommikul väga selgelt paika panna mis kellast mis kellani on töö ja mida konkreetselt teha on vaja – muidu on väga lihtne ennast unustada hoopis lehte lugema või muru niitma vms. Seoses elukorralduse muutusega vaatasime veidi ka oma pere eelarvet üle ja tegime seal mõned muutused – ka sellest võib kunagi pikemalt kirjutada.

Aga investeeringutest ka. Alustame laenuturust.

Omarahasse uut raha sisse ei kandnud (kokku olen ise sinna raha pannud 6470 eurot), kuid re-investeerisin kõik laekunud rahad 30 euro kaupa 901+ skooriga laenudesse. Septembris laekus intressi 111 eurot ja põhiosa 418 eurot, lisaks müüsin hapuks läinud laene 110 euro eest. Kokku on laene välja antud 7220 eurot (sellest viivises 691 ja punases 1614 eurot). Üldiselt on toimunud oluline paranemine portfelli kvaliteedis – olen alates juulist välja andnud ligi 80 laenu ja nendest on viivses vaid 4 (ja nendest ilma ühegi makseta vaid 2).

Bondoras oli samuti vaikne kuu – uut raha sisse ei pannud ja raha välja ka ei võtnud. Põnev oli RSÕ Praktikas koolitusel Taavi Pertmanilt kuulda, et tal on 12+ erinevat isepakkujat ja sada muud süsteemi – tundsin ennast oma ühe 800-1000AB Eesti isepakkujaga suhteliselt kollanokana. Vähendasin ühte laenu minevat summat 250 euro pealt 100 eurole, sest esiteks pressib igasuguseid muid laenudiile nii palju peale, et ei taha vist rohkem Bondorasse praegu raha lisada ja teiseks tundub, et ka Bondoras on laenusoovijaid piisavalt ja raha välja minemisega probleeme pole. Aga laekumistest ka: intressi laekus septembris 1128 eurot, põhiosa 1762 eurot. Andsin välja laene 2810 euro eest keskmise intressiga 26,24% (kokku 21 laenu). Kokkuvõttes näeb minu porftell välja selline:

Screen Shot 2014-10-04 at 3.36.12 PM

Põnev on seejuures, et “üle 60 päeva viivises” summa läks esimest korda kuu lõpus väiksemaks kui see oli kuu alguses. Kokku tuli kuu jooksul “punast” juurde vaid 295 eurot.

Kinnisvaras eriti uudiseid polnud – käis tihe töö Stroomi korterite välja üürimisega, Suur-Ameerika maja vaikselt tiksus ja Alajaama tänava korterit käisid paar huvilist vaatamas. Ahjaa, Stroomis jõudsime septembri keskel tänu Kalle herakleslikele pingutustele laenupööripäevani – ehk siis üüritulu katab pangalaenu makseid. Samas ootab kuus musta karpi veel renoveerimist.

Aktsiaturul oli samuti rahulik – ostsin mõned Läti aktsiad portfelli juurde aga midagi erilist ei toimetanud. Koolitusel jäi mulje, et erilist entusiasmi inimestel vähemalt Balti aktsiaturgude suhtes pole. Muidu võiks öelda, et hinnad on päris ok ja võiks isegi investeerida aga ühelt poolt Venemaa tegevus ja teisalt võimalik korrektsioon muudel turgudel hoiavad mind veidi tagasi…

8 Responses

  1. Martin

    Tere. Mida TVE osas hetkel arvad? Oled positsiooni tugevalt vähendanud. Ise olen plaaninud juurde võtta.

    Parimat,
    Martin

  2. Roosaare

    Ma tõstsin 10 000 aktsiat LHV kontole, pole plaanis neid aktsiaid müüa. Kui peaks kukkuma oluliselt, siis ostan rõõmuga juurde.

    • Roosaare

      Pigem on teemaks vaba raha olemasolu… Kui arvestada, et tulumaksuvabalt saab ka tuleval kevadel kätte 0,9 eurot ehk 1,125 eurot maksueelselt (20% tulumaks), siis isegi 12,7 eurose hinnaga on dividenditootlus rohkem kui 8,8%. Samas on mul endal tootluse eesmärk muudes varaklassides 12%+ aastas ja see eeldaks hinda 9,38…

  3. Lembit

    Tere,

    Aitäh hea lugemise eest! Leidsin Teie blogi otsides mõtet, kuidas rakendada 10000 EUR. Kas 50% indeksaktsia(te)sse ja 50% omaraha.ee’sse tundub hetkel mõistlik või peaks kaaluma ka kohalikke dividendiaktsiaid?

    Tegusat päeva!

    L

  4. Roosaare

    Tere Lembit! Täpset nõu ei oska nii vähese info põhjal anda (ja ei tohiks ka!). Küll aga olen ise eelistanud indeksaktsiatele kohalikke dividendiaktsiaid, sest nende dividende saab kasutada tarbimise finantseerimiseks. Hetkel mulle kõhutunde järgi tundub ka globaalsed aktsiad kallimad kui Balti dividendimaksjad. Bondora vs Omaraha vajaks ka pikemat analüüsi – ma ise olen rohkem Bondora suhtes kaldus (60k+ versus 7k).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *