Põnevad ajad aktsiaturgudel

posted in: aktsiad, Investeerimine | 5

kingda_kaViimastel päevadel on maailma aktsiaturgudele üle pika aja jõudnud ärevamad ajad ja hinnad liiguvad üles-alla nagu ameerika mäed. Hirmuindeks VIX on viie päevaga kerkinud enam kui 50%. Kui septembri keskel oli SP500 üle 2000, siis nüüdseks ollakse enam kui 7% madalamal ja 2014. aasta tõusust on alles vaid närused 1,5%. Ka Tallinna börsil on olnud tõmbetuuled – käive ja tehingute arv on suurenenud ja näiteks Olympicut on vähem kui nädalaga müüdud alla enam kui 12% (siin on muidugi abiks ka üleeile avaldatud oodatust kehvemad III kvartali müügitulemused).

Kirjutasin selle nädala Õpetajate Lehes (ilmub homme), et dividendiportfelli ehitajale on börsikrahhid ja -kriisid suureks abiks – tänu odavmüükidele saab dividendimaksjaid sama raha eest rohkem (ja dividenditootlus paraneb). Siin on muidugi oluline aspekt see, et liiga kõva krahh (a la 2008-2009) toob reeglina kaasa ka suure majanduslanguse (või noh, ennustab seda langust ette) ja võib juhtuda, et stabiilsed dividendimaksjad jätavad (ajutiselt) dividendid maksmata. Eestis jättis 2008. aastal dividendid maksmata Merko, 2009. aastal alandasid oluliselt dividende Tallinna Kaubamaja, Harju Elekter ja Nordecon. OEG ei maksnud aktsionäridele sentigi 2009 ja 2010. Nii, et odavnevaid aktsiaid ostes tuleb ka sellega arvestada.

Olen ise veidi Olympicu aktsiaid juurde ostnud ja samuti on mul taas portfellis SAF Tehnika positsioon. 5. novembril peaksid tulema nende kvartalitulemused ja ma usun, et tugev dollar aitab kasumit hoida või isegi kasvatada (samas on SAF Tehnika käibed küllaltki kõikuvad). Kusagil novembri keskpaigas tuleb neilt ka traditsiooniliselt dividendiettepanek ja ma ennustaks, et sellel aastal maksab SAF taas ka dividendi. Kui nüüd lisada, et ettevõttel oli viimase kvartali lõpus vaba raha enam kui 4 miljonit eurot, ettevõttel laen puudub ja kogu firma turuväärtus on napid 6 miljonit eurot – siis võiks väikest hinnarallit ok tulemuste korral oodata küll.

Täna tuli uudisega välja Silvano, et plaanivad aktsionäridele maksta lisadividendi 0,20 eurot aktsia kohta. See tähendab, et kokku makstakse 2014. aastal aktsionäridele 0,30 eurot. Arvestades, et omal ajal ostsin SFG-d veidi üle 1 euroga, on tegemist päris hea tootlusega 😉 Muidugi võivad konspiratsiooniteoreetikud väita, et dividendide väljamakse põhjuseks on eelseisev Milavitsa riigistamine Valgevenes või loobuvad vene mammid üldse varsti pesu kandmisest… aga esimesel juhul oleks oodanud veelgi suuremat väljamakset ja teisel juhul… no ma ei tea, ütleme nii, et loodetavasti kannavad mammid ikka pesu edasi… 😉

Kui vaba raha oleks rohkem, siis julgeks USA börsilt ehk ka Apple-t ja BRK-d noolida – praegu on minu meelest aga Balti aktsiad odavamad.

PS. Pildil olev roller-coaster on maailma üks kõrgemaid, New Jersey-s asuv Kingda Ka, millest ka mul endal on au olnud üles-ja-alla sõita. Kaks pool tundi järjekorras ja ca 30 sekundit adrenaliinitulvas. Aga muidu oli päris äge!

P.P.S. Tabasin ennast täna mõttelt, et kui SEB ja Swed praegu oma pensionifondid turgu müüks ja nagu LHV cashi läheksid, siis oleks nad ilmselt Viisemannile pikaks ajaks koti pähe tõmbanud 😉

Lõpetuseks üks tänane video vanameistrilt ka otse teemasse!

5 Responses

  1. Kristi

    See paanika on huvitav. Olin kaks päeva internetist eemal ja online joudes oli esimene uudis, et börsil on paanika. Esimene reaktsioon oli küll ainult rööm, et on aeg osta.

  2. Imre

    2014 dividend kokku siiski 0,3 eurot.
    Samas on praegu ikkagi teadmata erakorralise dividendi tagamaad. Kas on T. Toolil raha vaja, on realiseerumas riigistamise oht, ei nähta hetkel arenguvõimalusi või mingi muu risk, mida kohe ei oska välja tuua. Samas selge on see, et erakorralise dividendi maksmine ei ole tavapärane tegevus Tallinna börsil. Küll on tavapäraseks muutunud see, et SFG tausta ei selgita. Kahjuks.

  3. Trm

    Käesoleva aasta juunis kirjutasid:
    “…Viimakseks dividendimaksjaks minu portfellis (kui Apple kõrvale jätta) ongi Silvano Fashion Group, mis maksab seekord dividendiks 0,10 eurot aktsia kohta. Hetkel maksab SFG 1,97 eurot, seega tootluseks 5,1%. Mul endal on aktsiad käes oluliselt kõrgema hinnaga (2,8 eurot), nii et minu tootluseks 3,6%…”

    Nüüd (eile) kirjutasid:
    “…omal ajal ostsin SFG-d veidi üle 1 euroga…”

    ?????

    • Roosaare

      Omal ajal ostsingi veidi üle 1 euroga aga vahepeal olin oluliselt juurde ostnud. Hetkel keskmine hind endiselt 2,8 eurot ehk jooksvalt miinuses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *