Kuidas ettevõtluse jaoks oskuseid ja kapitali saada vol.2

posted in: Personaalne, Üldine | 15
CIMG0166
Explore&Learn on kõikide laste ja esimese suve tudengite lemmik!

Nagu lubatud, katsun käesolevas postituses võtta kokku õppetunnid ja kasud, mida ma SW-s raamatuid müües ja inimesi treenides olen saanud ja ühtlasi anda mõned nõuanded, millised tudengid võiksid raamatumüügi peale mõelda. Müüsin ise raamatuid kokku kaheksa suve – Illinoisis, Indianas, Wisconsinis, Kansases ja Montanas. Lisaks valmistasin ma ise suveks ette 30 tudengit nii Eestist, Leedust kui ka Poolast. Neist tulemuste poolest parim teenis SW-s kokku ligi 200 000 dollarit (6 suvega), halvim jättis suve pooleli juba enne suve algust 😉

Muidugi ei ole ma oma hinnngutes päris 100% objektiivne, vaid vaatan kogemusi eelkõige enda mätta otsast. Üks ja sama keskkond võib erinevatele inimestele mõjuda väga erinevalt (näiteks sellesuvine Otepää rattamaraton, mis minu meelest oli kõige rõvedam rada ja porimülgas, aga Riivo Roose arvates kõige ägedam üldse). Lisaks mõjutab mind ka survivorship bias – ehk kui ma oleksin suve pooleli jätnud, ei hakkaks ma neid muljeid ilmselt jagamagi.

Õppetunnid raamatumüügist:

  • Inglise keel niimoodi suhu, et ma suudan selles keeles mõelda ja ilma suurema ettevalmistuseta esineda. Algselt ma sellest suuremalt ei hoolinud, kuid mida rohkem ma olen suhelnud väljaspoolt SW inimestega, seda rohkem seda hindan.
  • Ettevõtjalik ja müügikeskne maailmavaade – müües raamatuid 100% tulemustasu alusel oled justkui väike-ettevõtja. Sinu suvelõpu teenistus koosneb läbimüük * 40% kasumimarginaal – kulud. 40% on lukus, kõik muu sõltub Sinust enesest. Tahad rohkem raha säästa – palun väga. Müü rohkem või kuluta vähem. Tahad rohkem müüa? Palun väga, saa rohkem kliente või müü ühele kliendile suurem kogus raamatuid. Tahad saada rohkem kliente? Palun väga, näita raamatuid rohkematele inimestele või õpi paremini tehinguid sulgema. Tahad näidata raamatuid rohkematele inimestele? Palun väga, tööta kauem või liigu kiiremini. Õppisin, et müük ja ettevõtlus on taandatav kvantitatiivseteks ja kvalitatiivseteks osadeks, mis sageli on minu enda kontrolli all.
  • Kontrolli kontrollitavaid ja ära muretse muude asjade pärast – esimesel suvel uskusin, et minu päevane läbimüük sõltub suuresti ilmast – mida ilusam ja päikselisem ilm oli, seda lihtsam oli tuju üleval hoida. Vihmaga aga eriti välja ei kiskunud (eriti arvestades, et töötasin jalgrattaga). Kuni Chicagot tabas vihmalaine ja järjest sadas terve nädala. Mäletan siia maani, kuidas ma oma juhendajale Sulevile üritasin selgitada, et sellise vihmaga pole mõtet tööle minna – keegi nagunii ei osta ja lisaks võin veel haigeks ka jääda. Sulev naeris ja lükkas mu autost välja vihma kätte – ja mingi valemiga sain ühel paduvihmasel päeval kätte oma esimese 100 ühiku (1 ühik andis omal ajal 5 dollarit kasumit, nüüd ca 7) päeva. Sest ma kontrollisin oma tööharjumusi (näitasin raamatuid vähemalt 30-le perele päevas) ja tuju (olles 100% läbimärg pole enam vahet kas sajab tavalist või paduvihma).
  • Probleemid on head – nende lahendamine teeb Sind julgemaks ja õnnelikumaks – enamik inimesi maailmas muretseb asjada pärast, mis üldse kunagi ei pruugi juhtuda. Ja kui probleem siiski juhtub, avastad sageli, et ei olnudki nii hull. Enne SW-d oli mul kombeks peas alati läbi mängida võimalikud negatiivsed stsenaariumid ja sageli hoidis sellest tekkinud hirm üldse tegevuse eest tagasi. Suved USA-s aga õpetasid, et probleemide lahendamine teeb Sind tugevamaks, julgemaks ja muudab Su elu vähem stressirikkaks. Iga lahendatud probleem on justkui uus võti Sinu võtmekimpu, et vajadusel seda lukku uuesti avada. Mida rohkem võtmeid Sul on, seda vähem igapäevaselt muretsed. Ühel hetkel avastad, et oled loonud endale “üldvõtme”, mis aitab alati kui vaja. Näiteks oli esimesel suvel mul millegipärast suur hirm selle ees, et rattakumm läheb kusagil inimtühjas kohas katki ja ma ei jõua õigeks ajaks tööle. Kuni ühel ilusal laupäevahommikul see juhtuski. Tagajärjeks oli see, et õppisin rattakummi vahetama ja enam seda ei kartnud. Suvise raamatumüügi käigus tuli probleeme alati hulgaliselt ette – meil oli nende kohta kaks “mantrat” – esiteks, et sööme probleeme hommikueineks ja teiseks, et lahendus peitub alati järgmise ukse taga. Enamasti nii oligi – inimesed on tegelikult super abivalmid, kui julged abi paluda.

Muud kasud

  • Tutvumine USA ja sealse kultuuriga. Esimesel suvel nägin ma üksnes Nashville, Gatlinburgi ja paar päeva New Yorki. Edasiste aastate jooksul olen ma aga terve USA risti-põiki läbi reisinud. Mulle meeldib USA-s eriti just automatkata – olen USA-s sõitnud autoga rohkem miile kui Eestis kilomeetreid. Ja ometi on veel nii-nii palju teha ja vaadata ja kogeda. Teine pool sellest kogemusest on elada suvel USA peres – kuigi minu fookus oli alati 100% tööl, sai pühapäeviti ja õhtuti siiski kogeda “ameerika kultuuri” ja mõttemaailma (alates barbequega ja lõpetades 4. juuli rongkäiguga).
  • Auhinnareisid ja tasuta õhtusöögid. Mäletan selgelt, kui pärast minu esimest suve käis ettevõtte tänane president Dan Moore Eestis ja meid kõiki Peppersacki restorani viis. Öeldakse, et tasuta lõunaid pole olema – küll on aga olemas tasuta õhtusöögid 😉 Hiljem müügijuhiks saades ei viitsinud ma neid enam kokku lugeda (inimene harjub kõigega), kuid äge on mõelda, et olen saanud külastada uhkeimaid restorane Las Vegastest Pariisini ja seda kellegi teise kulul. Lisaks motiveeris mind alati igasuguste auhinnareiside võitmine – võitsin igal müügisuvel auhinnareisi Sizzleri (Gambia, ohtralt Egiptust, Tenerife, Gran Canaria), korra eriti kõvadele müügiässadele mõeldud VIP Trip-i Mehhikosse ja tiimi ehitamise eest reisi Turks & Caicosele. Hiljem müügijuhina võitsin reisid Havaile (sain tasuta kaasa võtta ka oma tulevase abikaasa Maria ja meid pani Mauil paari vaimulik, kes oli ka ise raamatuid müünud) ja Taisse. Lisaks toimus meil müügijuhtidega ohtralt koolitusi Türgis, Horvaatias, Prantsusmaal ja mujal. Nii, et oma raha puhkusereiside peale pole viimase 12 aasta jooksul väga kulutama pidanud.
  • Inspireeriv seltskond. Tahad teada saladust, kuidas tegelikult rikkaks saada? Või saledaks? Või heaks golfimängijaks? Veeda aega inimestega, kes on vastaval alal Sinust paremad – ideaalis kohe palju-palju paremad. SW on olnud hea võimalus seda põhimõtet rakendada – tudengina nullist alustades oli alati häid eeskujusid ja mingil hetkel muutusin ka mina ise rahalises mõttes teistele eeskujuks. Ka kaalu langetama sundis mind eelkõige teiste müügijuhtide hea vorm ja teadmine, et ma ei taha olla “pakseim vend ruumis”.
  • Sõbrad ja tuttavad. Mida raskemast kogemusest üheskoos läbi ronite, seda tugevamaks sõprus kasvab. SW suved on olnud piisavalt rasked, et seda tõdemust kinnitada. Hea on teada, et Sinu sõber või äripartner või elukaaslane suudab toime tulla nii enda emotsioonide kui ka väliste jamadega ja säilitab positiivse olemuse isegi suurema kakatormi ajal.
  • Kapital investeerimiseks. Kuna minu blogi peateemaks on kõik rahadega seonduv, siis ei saa kuidagi üle ega ümber ka rahalisest poolest. Senini pole ma tudengile leidnud paremat võimalust suure raha teenimiseks (parem defineeriksin siis summa suurus korda edu tõenäosus). Esimesel suvel rikkaks ei saa aga oma juhendatavate pealt võin jagada järgmist statistikat. Kokku vedasin endaga USA-sse raamatuid müüma 30 inimest – nendest tegi suve lõpuni 20 inimest (oluliselt suurem % kui näiteks minu EBS-i kursusel lõpetas või idufirmadest edukaks saab). Kokku müüsid need 20 tudengit oma esimesel suvel 28790 ühikut ehk teenisid brutokasumit keskmiselt 10 000 dollarit näkku (parim oli Poola tüdruk Karolina 17 000 dollariga ja halvim üks Eesti tüdruk 4800 dollariga). Kui kuludeks võtta ca 3000 dollarit, siis jääb keskmine puhastulu 7000 dollari ehk veidi üle 5000 euro juurde. Pole just palju suvetöösid, mis sarnase statistikaga hiilgaks. Kes aga müüs raamatuid mitu suve, suutis reeglina ka oma müüki ja kasumit ka edasi kasvatada ning teenis lisaks müügiboonust oma juhendatavate pealt ka.

Kes võiksid SW peale mõelda?

Võiks ju väita, et miks ei peaks kõik tudengid sellist tööd tegema kui nii palju kasu saab. Aga nagu ikka on mündil kaks külge – töö oli tõesti raske, mitte ainult füüsiliselt, vaid eriti just emotsionaalselt ja vaimselt. Raskused teevad küll tugevaks, kuid selleks pead neist jagu saama. Kui Sa aga vastad järgmistele punktidele, siis tasuks ehk vähemalt üks suvi USAs raamatuid müües veeta küll:

  1. Sa suudad ennast mingi eesmärgi nimel kokku võtta ja pingutada
  2. Usud, et oled keskmisest tudengist parem (müügimehed peavad olema ju optimistid!)
  3. Oled juhendatav ja püüad tõesti 100% rakendada Sulle antud soovitusi
  4. Tahad õppida enesejuhtimise, -motiveerimise ja müümise kohta
  5. Sul on plaan saada edukaks ettevõtjaks, aga Sa ei oska müüa
  6. Saad suve vabaks teha ja oled varem ka vähemalt nädal-paar ilma vanemateta hakkama saanud.

Kas on mingit korrelatsiooni varasemate kogemuste ja SW tulemuste vahel? Midagi väga kindlat ei suutnud ma välja mõelda, aga muusikakool ja pikk trennikogemus (5+ aastat samas kohas) oli paljudel tublimatel ühine (minu parim juhendatav Karolina oli lõpetanud klaverieriala ja ühtlasi ka Poola noortemeister tennises). Ehk siis kogemus, mis samuti vajas distsipliini ja eesmärgi nimel pingutamist (nagu ka juhendatav olemist).

Kui arvad, et tahaksid raamatumüümist proovida (või siia saata oma töötajad või sugulased, nagu Peep Vain omal ajal tegi), siis tasub vähemalt meie infotunnil ära käia – saad oma silmaga näha, millised need raamatumüüjad välja näevad. Saada mulle e-mail roosaare ÄT gmail.com ja ma annan teada, kus ja kuna need toimuvad. Ehk õnnestub mul endalgi taaskord paar asjalikku juhendatavat leida, kellele müümise saladusi edasi õpetada 😉

CIMG0798
Minu tublid juhendatavad Anne-Liis ja Vaida aastast 2006

15 Responses

  1. Kaido

    Kes aga müüs raamatuid mitu suve, suutis reeglina ka oma müüki ja kasumit ka edasi kasvatada ning teenis lisaks müügiboonust oma juhendatavate pealt ka.

    Kas selle pärast selest räägidki, et teenid ka ise müügiboonust? Mitte halvas mõttes. 🙂
    Tegelikult 5000 € ei ole väga suur raha. Usun, et ka Soomes peaks saama selle ilusti suvega tasku, kui vähegi tööd viitsida teha. 🙂 Siin räägitakse, et Rootsis elu veel ilusam. 🙂

    Kui nüüd muidugi võtta 17k siis isegi eurodesse vahetades peaks ikka kõvasti vaeva nägema, et seda saada… Päris mitu tööd ja ka siis oleks see suhteliselt võimatu vist. Arvestades, et minna teise riiki, teine keskkond ja pole tuttavaid ees. Muidu igati hästi ja kindlasti saab hea teadmiste pagasi sealt. 🙂

    Sa võiks nüüd teha ka vol 3 ja arutada selle üle, et kui see 5-10k teenitud, kuidas peaks edasi investeerima ja kuhu oleks targem see esialgu panna. 🙂
    Kuidas ja kuhu hajutaksid riski jne.

  2. Peep

    Kui ma ei eksi, siis sellest edasisest investeerimisest on terve raamat kirjutatud…

  3. Kaido

    Pm on ajad veidi muutnud. Võimalusi palju ja summa väike. Hetkel tundub kogu aktsia turg minule veidi kahtlane (kogu see venemaa ebastabiilsus) ja ostma hakkan alles siis kui see kukkuma hakkab. Ega vist väga muud varjanti ei jäägi, kui hoida kukkumiseni ja siis aktsiad, või siis bondora. Kolmas varjant tähtajaline hoius ja pärast järgmist suve äkki saab mõne korteri, et see välja üürida. Kuigi ka see vähe ebatõenäoline. Hetkel veidi palju tegemist, eks õhtul arvutan, kuidas asi areneks, kui panna raha bondorasse ja käia kolm suve müümas. Palju oleks siis pärast kolme suve olemas ja palju sealt tuleks kasumit. Peast õeldes arvan, et äkki sinna 400-650€ vahele. Sealt aga samas edasi liikuda oleks suht raske. Arvestades, et oleks edasi Eesti pinnal. Samas, kui saaks kohe töö ja elaks säästlikult, investeeriks juurde, siis hakkaks vaikselt looma. 🙂

    Kuna uus raamat valmis saama hakkab? 🙂

  4. Hugeli

    Kaido, mulle tundub, et sul jääb Jaagu postitusest üks tähtsamaid asju tähele panemata. Peamine ei ole rahateenimine, vaid see ainulaadne kogemus, mis müügikoolitustel ja edaspidi “lahinguväljal” saadakse. See aitab hilisemas elus edasi 😉
    Mis koolitusi Soomes töötajatele pakutakse?
    Aktsiad juba tulid ju päris järsult eelmine nädal allapoole, aga aasta algusest on Tallinn -9,6%. Ostes dividendiaktsiaid, tuleb teha oste regulaarselt ja aktsiad hoitakse vähemalt 5 a sihiga. Pole mõtet närvi põletada iga pisikese languse peale. Mul kadus aktsia- ja fondiportfellist nädalaga 1500 €, mis on rohkem kui mu kuusissetulek. Ei põe, magan rahulikult. Korrektsiooni tulek oli teada.
    Kuidas sa plaanid Bondora tulevikutootlust ja võimalikkku raamatumüügi sissetulekut arvutada? Millistele oletustele ja faktidele põhineb arvutuskäik?

  5. Kaido

    Eks nende koolitustega on asi nii ja naa. Eks aitab edasi ka igasugune “elukogemus”. Palju sellest raamatu müümise koolitusestki aktsia turul kasu on? EKs tuleb hoida kainet mõistust ja rahulikult mõelda. Hetkel hoian ikka aktsiatest eemale. Vaatan ja ootan. Minu jaoks -9.6 pole piisav. Kuigi tundub, et maailma olukord hakkab “äkki” stabiliseeruma, siis oleks hea aeg osta. Kuna ole umbusaldav Venemaa suhtes, siis võib minna mõlemat pidi.
    Bondora tuleviku tootlust plaanis arvutada nii, et võtan aasta kasumi protsendiks 15 ja 25, et loodetavast jääks kuskile sinna vahele. Raamatu müügitulu aga üleval loetud 5k ja 13k vahele, pigem usun, et arvestaks alla keskmisega sealt. Jääks igal juhul veidi rohkem “vaba raha” ja äkki on ka müügiga hetkel raskem. Eks see arvutus üldiselt tuleks ikkagi üks siuke hall häma ja keegi täpselt ei tea ju, kuidas see tegelikult päris elus välja kujuneks. 🙂

    • Bookgirl

      Kaido, raamatute müümisest on aktsia turgudel kasu nii palju, et SW koolitustel on tihti ka investeerimist puudutavaid osasid (ja need koolitused on meil kõik tasuta muide). Need ei ole küll nii põhjalikud kui Jaagu täispikad koolitused, aga ma usun, et paljud SWkad oma baasteadmised ja investeerimispisiku just sealt ongi saanud. Ja mida rohkem suvesid müüd, seda suurema tõenäosusega leiad omale lähedased sõbrad, kes igapäevaselt aktsiaturgudel tegutsevad ja kes oskavad sulle nõu anda. 😉

  6. oik

    “Kuigi tundub, et maailma olukord hakkab “äkki” stabiliseeruma, siis oleks hea aeg osta. Kuna ole umbusaldav Venemaa suhtes, siis võib minna mõlemat pidi.”

    S&P500 on 2009 aasta paanikapõhjadest 666 tõusnud 2000 ligidusse, USA unemployment rate on 10% pealt alla 7% kukkunud. Kaubanduskeskuste parklad on kalleid autosid täis, järjekordades seisavad inimesed, kelle ostukorvid on head-paremat lookas, 1000 euroste telefonide järgi minnakse suisa eelmisel päeval järjekorda- mis stabiliseerumisest me räägime???

  7. Hugeli

    Mis sa nende arvutustega peale hakkad?
    Tähtajaline hoius – tootlus max 2%.
    Keskmine dividenditootlus Nasdaq Tallinnas – 5-7%.
    Bondorast ootad tootluseks 20% –>(15+25)/2

    Enim tundub saavat Bondorast. 😉
    Ja ei ole vaja käia ukselt uksele, nagu raamatumüügi puhul. Paned raha sisse, teed paar isepakkujat ja “raha tuleb”. Sina magad ja ei liiguta lillegi, nagu Kristi oma blogis kirjutas.
    Dividendiaktsia ostad ära ja siis ootad dividendi laekumist, mitte ei käi iga päev 8-18 seal ettevõttes kohal, nina nokkimas.
    Raamatumüük on igapäevane töö, mis ei tee end ise ära.

    Aktsiad – LHV-l on tasuta seminarid, kus õpetatakse tegutsema aktsiaturgudel. Tasub nendel osaleda. Ja siis ostma hakata. Muidu ei õpi.
    Aktsiakauplemine ja investeerimine (dividendi)aktsiatesse on erinevad tegevused.

    Seda blogikirjutist oled lugenud?
    http://isepankur.wordpress.com/2014/07/04/tallinna-borsi-dividendiaktsiad/

    Analüüsima peab, aga mulle tundub, et sul läheb liiga suur aur mõtlemise peale. Tulevikku ei suuda keegi ette ennustada.
    Peamine on hakata tegutsema, Taavilt Rahafoorumist copy/paste:
    Alusta investeerimisega juba täna, mitte ära mõtle, et kunagi tulevikus, kui sa tead rohkem või omad rohkem raha või rohkem vaba aega. Kunagi tulevikus on aeg, mis tõenäoliselt jääbki kunagi tulevikku.

  8. Kaido

    Seda kirjutist polnud lugenud. Üldiselt isepankuris ei käi. LHV foorumis küll.
    Ühtlasi olen investeerinud mõned tuhanded hetkel bondoras ja iga kuu kannan juurde. Seminaridel käimine minu jaoks veidi raske, kuna ei ela Eestis. Eks pean jälgima, kui mõni puhkusega klapib tuleks küll. 🙂
    Hetkel liiga palju vaba aega ja siis tõesti mõtlen ja arvutan kogu aeg. 🙂
    Eks hakkan vaikselt paaril aktsial silma peal hoidma ja kui tuleb “need to buy” võimalus, eks siis hüppan ka sinna. Aktsiate hindu olen jälginud küll. Arvutanud kasumeid ja kõike muud ka 😀
    Analüüsinud firmasi, lepinguid, majandus olukorda jne. 😀

    • jan

      LHV seminaridest saad osa võtta ka neti teel, algasjad peaks seal kõik olemas olema

  9. ninetysix1

    Tundub, et siin inimesed kõik Bondora usku pööratud. Huvitav oleks näha, mis saab neist laenudest kui Eestit peaks tabama mõni kriis, vahet pole kas maailmamajanduse mõjul või mõnu muu poliitilse raputuse tõttu. Tõenäoliselt oleks enamik kes seal hetkel laenavad maksevõimetud. Need laeund vägagi NINJA (NO INCOME, NO JOB, NO ASSETS) laenude moodi mida anti Ameerikas enne viimast majanduskrahhi. Kui rääkida aga hajutamisest, siis ka USA pangad mõtlesid kunagi, et vähendavad riske kui pakivad oma laenud CDO-deks (Collateralized Debt Obligation). 08/09 näitas aga, et s#*t on s#*t, ükskõik mis moodi teda pakkida ja hajutada. Igatahes pooldan tugevate fundamentaalidega dividendiaktsiaid, millel ajalooline trend oma dividende kasvatada või siis vähemalt hoida, ka läbi raskete aegade. Ja kui siin inimesed ootavad võimalusi….ega siis pea koguaeg mingit indeksit jälgima, et kuna on soodne aeg aktsiatesse siseneda. Erinevates sektorites leiab võimalusi kuhjaga. Näteks naftatööstus alates suvest saadik väga peksa saanud. Näiteks BP, CVX, RDS.B oleks praegu väga atraktiivsed tickerid, mida jälgida. Kirjutasin hiljuti antud teemal ka artikli kus nendest ettevõtetest väike ülevaade http://seekingalpha.com/article/2585495-3-oil-blue-chips-with-high-dividend-yields-to-accumulate-at-discount

    • Tauri

      Bondora klientuur ei erine kuigivõrd BIGBANKi klientuurist. Mäletatavasti aga viimase jätkusuutlikuse osas kaheldi enne kriisi väga tugevalt, ometigi on nemad täna väga edulised. Seega tegelikult võiks öelda, et ka majanduskriisi kogemus on täiesti olemas.

      Miks on inimesed nii väga Bondora usku pöördunud? Eks põhjus ole selles, et kümne euroga on väga ebarentaabel osta ükskõik millist aktsiat, samas laenulepingusse investeerimisel kulud sisuliselt puuduvad ning iga euro on olulise kaaluga. Investeerimine on muutunud palju suuremale inimhulgale kättesaadavamaks. Mäletan, et 20 000 kroonist piiri peeti kunagi mõistlikuks, et investeerida välisturgude aktsiatesse. Piisava hajutatuse saamiseks võiks olla vähemalt 10-20 erinevat aktsiat ehk portfell peaks olema minimaalselt 12500 eurot. Kui paljudel oleks selline summa tagataskust võtta?

    • Taavi Pertman

      Kindlasti kriisi ajal tulevad tootlused tublisti alla ja riskantsematesse taotlustesse investeerijad ka kaotavad üsna suure tõenäosusega suure osa rahast (vähemalt lühiajaliselt). Samas, kohustus jääb õhku ja vähemalt senine kogemus Eesti puhul näitab, et päris palju defaultinud laenudest tuleb siiski ajapikku tagasi.

      Samas kukkus minu mäletamist mööda kriisi ajal ka börs üsna korralikult ja sellisel juhul ka firma vastu nõuet algsumma osas pole. Kuigi ka siin näitas kogemus, et ajapikku ikkagi üsna arvestatav osa sellest kukkumisest taastub ja elu läheb edasi.

      Selles mõttes ma siin väga suurt vahet ei näe. Küll aga selles osas, et ühisrahastuses on võimalik alustada väga väikeste summadega, hajutada ilma lisakuludeta ja ilma väga suurte teadmisteta ka täitsa arvestatavat tootlust teenida.

      Üldjoontes olen muidugi nõus, et ka sellel mudelil on omajagu puudusi (sealhulgas ka see, et sisuliselt vist ainult üks neist firmadest UK-s on reaalselt majanduskriisi üle elanud ja seejuures väidetavalt üsna edukalt) ja tõin ka nii mõnegi neist kunagises postituses välja:
      http://rahafoorum.ee/riskid-ja-puudused-bondoras-investeerimisel/

      Sellegipoolest on see siiani alustava väikeinvestori jaoks parim alguspunkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *