Kokkuvõte koolitusest

RSO_sept_koolitusPühapäeval toimus Tallinnas teine “RSÕ Praktikas” koolitus, kus kohtusid enam kui sada investeerimishuvilist inimest üle kogu Eesti. Hea meel, et sellises mastaabis üritus enam-vähem hästi välja kukkus – mingeid väga suuri prohmakaid ette ei tulnudki. Heitsin pilgu peale ka tagasiside lehtedele ja ühtegi inimest, kellele koolitus poleks meeldinud, ei olnud.

Oli küll paar inimesed, kes ootasid midagi muud – kuid ka siin läksid arvamused lahku. Üks inimene ootas detailsemat ja põhjalikumat koolitust, teine aga just vähem detaile ja rohkem “alustajale” suunatust. Nii, et võta kinni… Peamine kriitika oli taaskord liiga pikkade ettekannete ja liiga vähese omavahelise tutvumise aja suunas. Nii, et kui kunagi peaksime veelkord sellises formaadis koolituse korraldama, siis saab olema pigem vähem esinejaid ja teemasid ning veelgi rohkem võimalusi omavahel suhelda. Pean tunnistama, et eks see üks paras tasakaaluharjutus ole, sest esinejad olid oma teemas väga sügaval sees ja kell tiksus armutult, nii et kuidagi ei raatsinud vahele sõita… Ja kiituseks meile, et erinevalt kevadisest koolitusest (kus läksime vist enam kui tunni lõpuks esialgsest ajakavast üle) olime seekord graafikust maas vaid 15-20 minutiga. Nüüd ma saan aru, miks Kiyosaki ja Robbins ja teised oma koolitustele kunagi kindlat lõpuaega ei pane 😉 Ma ise tahaks järgmiseks pigem teha väiksemas seltskonnas ühele varaklassile mõeldud üritust, kus saaksime rahus Kalle showd nautida mitu tundi järjest, ilma järjekorrata lõunat süüa ja rahulikult üksteisega tutvuda 😉

Üldiselt meeldis aga osalejatele kõige rohkem see, et oli võimalik saada ülevaade erinevatest varaklassidest, leida uusi tuttavaid ja saada innustust esimesteks sammudeks. Enam kui 40 inimest pani ennast kirja ka Kalle Aroni poolt tasuta korraldatavale pidulikule õhtusöögile Nizzas. Ja usun, et ka Bondora sai täna päris mitu uut investorit juurde.

Kõige enam meeldinud esinejateks olid ülekaalukalt Kalle Aron ja Raivo Hein – esimene oma innustava ja haarava esitluse, teine aga mõtlema paneva realismi ja suurelt mõtlemisega. Ära mainiti ka Kristi Saare innustav eeskuju, Karin Vinkeli säravad silmad, Loit Linnupõllu väga detailne esitlus ja huvi pakkuv investeerimisvõimalus, Rait Kondori detailsed teadmised aktsiatest ja Taavi Pertmani poolt pakutud lihtne viis teenida 20+% XIRR tootlust. Bondoras konto avamine oli just kõige populaarsem järgmine samm, mida osalejad lubasid koolituse tagajärjel ette võtta.

Mis mulle endale kõige rohkem meeldis ja mida õppisin? Kristi ütles välja väga hea lause: “Ma pole kohanud ühtegi investorit, kes oleks soovinud, et ta oleks hiljem alustanud!” Ehk siis, alusta täna! Ära investeeri korraga oma elu sääste, aga tee kasvõi 10 eurone investeering laenuportfelli loomisesse! Sama mõtet kordas ka Taavi, kes tõi näite, et kuigi ta alguses aktsiatega kaotas 40% rahast, oli tal ikkagi 60% rohkem (matemaatiliselt tegelikult lõpmatult palju rohkem) raha kui siis, kui ta oleks raha lihtsalt ära kulutanud. Ja väga hea oli ka Raivo mõte, et: “Raha on nagu sitt, mis teist peale head õhtusööki välja tuleb.” Ehk ei raha, võim ega kuulsus ei tee inimest edukaks – raha on lihtsalt loomulik kõrvalprodukt, kui oma tööd hästi teed! Säravad silmad on hea mõõdupuu, kas tegutsed õigel alal. Kes ei usu, vaadake näiteks intervjuud Hardi Meybaumiga (see on muuseas tehtud enne ettevõtte müüki).

Lugedes inimeste kodutöid, tahaksin veelkord meelde tuletada vanasõna: “pole olemas liiga suuri unistusi, on olemas liiga lühikesed tähtajad!” Kui praegu on Sinu puhasväärtus negatiivne ja teenid Eesti keskmist palka, siis on väga raske ette kujutada, kuidas sa 2 aastaga rahaliselt vabaks saaksid. Olles 50% Klubis, võtab rahalise vabaduse saavutamine aega 8-15 aastat (nagu Kristi oma ettekandes mainis, alguses läheb umbes poolteist aastat, et saavutada üks kuupalk passiivselt – aga tänu liitintressile läheb tempo kiiremaks!) Ja ära keskendu sellele, et hambad risti kulusid kärpida ja elada ebameeldivat elu – keskendu parem sellele, et luua inimestele säravate silmadega rohkem väärtust – siis kasvavad ka sinu sissetulekud ja on ka lihtsam 50% Klubiga liituda.

PS. Inimesed tundusid kinnisvara osas oluliselt entusiastlikumad kui (Balti) aktsiate osas – nii, et tehke sellest omad järeldused 😉

4 Responses

  1. stiivo

    Loed neid kokkuvõtteid ja südamesse tekib soe tunne. Nagu üks suur pere. Ei mingit kadedust, viha ja ärapanemist.

    Ootan samuti uusi algatusi, et sellest positiivsest sünergiast osa saada.

    • Tauri

      Eks see üksteise julgustamine ongi sääraste ürituste mõte: inimene on vaja saada üle lävepaku, mis teda segab edukaks saamast. Selles mõttes on meil olukord nüüd lihtne, et Jaak on oma raamatus kindlasõnaliselt määratlenud rikkuse ning see ei ole teps mitte miljonid pangakontol, vaid rahaline vabadus sissetulekute ja kulude võrdlemisel. Meil jääb üle vaid samme astuma hakata ning pidada meelest, et liiga suur samm viib tasakaalu paigast, liiga väike samm aga ei vii edasi. 🙂

  2. Aruza

    Tere Jaak!

    Kõigepealt tänud väga inspireeriva raamatu ja blogi eest. Tõeliselt huvitav on seda kõike lugeda ja kaasa mõelda.
    Mitmel pool on juttu korterite üürimisest, kuid kas pole olnud ka mõtteid, et tegeleda ärikinnisvaraga ?
    Alustajale on muidugi lihtsam tegeleda korteritega (investeeritavad summad väiksemad, arvatavasti arusaam turust parem jne)
    Siinkohal üks näide, mis mulle viimasel ajal ärikinnisvarast silma on jäänud. Tartu mnt äärde rajatavas uues kõrghoones müüakse väikest 70 ruudust büroopinda 180 000 euroga. Ruutmeetri eest saadav üürihind peaks olema vähemalt ca 15 eurot (mõningatel andmetel jääb turuhind isegi 18-20 euro kanti). Seega tootluseks 7-9 %. Hea asukoha tõttu ei tohiks üürinike leidmisega ka probleeme tulla. Kindlasti leiab turult veelgi väiksemaid büroo- ja kaubanduspindu.
    Äripindade puhul miinuseks vähene likviidsus, aga samas plussiks see, et äripinnaga peaks sebimist vast vähem olema kui korteritega.
    (PS. igaks juhuks ütlen, et minu puhul pole tegemist mõne kinnisvarafirma töötajaga, sooviks ei ole konkreetse näite varal sellele projektile reklaami teha 🙂 Tudengina on lihtsalt huvitav mõelda erinevate alternatiivide peale, kuigi endal jääb selliste mõtete realiseerimiseks rahalisi vahendeid kindlasti vajaka.
    Teistele lugejatele ka, millised on mõtted ärikinnisvara kohta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *