Bondoras uued laenamise reeglid

posted in: Laenamine | 34

bondoralogoAvastasin paar päeva tagasi, et Bondoras ei taha enam laenud välja minna. Kui varem polnud probleemiks saata välja 10+ laenu päevas a 100 eurot tükk, siis viimase viie päeva jooksul olen väljastada suutnud ainult kaks laenu. Uurisin täna ettevõttest, et milles asi ja selgus, et nüüdseks ongi uued laenamisereeglid jõustunud (nagu ma eelmises kuuülevaates kirjutasin). Kui varem võis intressiks isePakkujas panna 5% ja said tänu sellele sisse ka enamikesse 28-30% intressiga laenudesse, siis nüüd enam madalam intress eelist ei anna. Kui ma uuest süsteemis õigesti aru saan (ehk oskavad kogenumad mind vajadusel parandada), siis nüüd annab eelise pigem mitmete erinevate isePakkujate olemasolu, sõltumata pakutavast intressist. Tõstsin täna enda isePakkujal minimaalse intressi 15% peale ja tegin kaks uut isePakkujat juurde (kokku on mul neid nüüd kolm – A1000 Eesti; ABC800-1000 Eesti ja AB800-1000 Eesti.

EDIT: Ei saanud ikkagi õigesti aru. Sain Kaidolt seletava kirja:

Investeerimise järjekord koostatakse nüüd ühe kriteeriumi järgi. Esimesel kohal on see, kes on kõige kauem oodanud, et antud gruppi investeerida, viimasel kohal on see, kes alles hiljuti selle grupi laenu investeeris. See tähendab, et isePakkujas seadistatud intress enam järjekorda ei mõjuta.

Kui üks tingimus on erinev, siis on juba tegemist teise laenugrupiga. Näiteks EST A1000 25% ja EST A1000 26% on erinevad laenugrupid. See tähendab seda, et iga laenugrupi kohta on erinev järjekord, ning laenugrupid on erinevad kombinatsioonid järgnevast neljast kriteeriumist:

1.​riik
2.krediidigrupp
3.krediidi ajalugu
4.intress

Seega pole oluline mitu erinevat isePakkujat on seadistatud, vaid pigem see, millise spektrumi erinevatest laenukriteeriumitest need katavad. Segaseks jääb mulle aga asjaolu, et kui mul üks isePakkuja on pandud andma A1000 kategooriasse 300 eurot ja teine isePakkuja AB800-1000 kategooriasse 50 eurot, siis kumb läheb loosi kui minu järg kätte jõuab A1000 kategoorias.

EDIT2: Sain täna hommikul Taavi Pertmanilt vastuse:

Vastusega läks aega, sest pidin paari nüanssi täpsustama.
Nagu varasemalt ka juba mainitud, siis mitu kattuvat profiili mingit eelist ei anna. Käiku läheb ainult kõige varem tehtud profiil ja viimase panuse aega arvestatakse kasutajapõhiselt, mitte profiilide järgi.

Seega tuleb vaadata üle, milline on varaseim tehtud profiil ja arvestada, et välja läheb siis vastavalt sellele. Bondora foorumis on juba välja käidud idee, et võiks olla mingi nähtav järjekord iga krediidiskoori lõikes, et saaksid näha, kaugel sinu kord on.

Eks siis paari päeva jooksul ole näha, kas hakkab raha taaskord välja minema või on head ajad igaveseks möödas. Konkurents on kindlasti tugevam, sest kõik “20+% mehed” kes varasemast süsteemist aru ei saanud, on nüüd teistega võrdsetena ka laenu pakkumas.

34 Responses

  1. Henri

    Millises rühmas on Sul kõige rohkem probleemseid laene (A, B või C)?

  2. Kaido

    Olen ka ise seda märganud. Ise siiani investeerin ainult 29+% laenudesse. Kuna summad pole nii suured, siis saja või 50 kaupa olen siiani ilusti välja andnud. Nüüd oli äkki neli- viis päeva vaikust. Täna sai jälle välja antud 1. Loodan, et erinevate isepakkujate tegemine aitab. Või on lihtsalt turul uue süsteemiga veidi raskem. Eriti kui osad 500 kaupa investeerivad. Selliseid inimesi on juba päris mitu silma jäänud. Eks see ka teeb väike investoritele asja raskemaks. 🙂 Täna juba mõtlesin hispaania omadega kaasa minna, aga otsustasin seda ikkagi mitte teha. 😀

  3. Roosaare

    Praegu tundub küll, et midagi ei lähe enam välja – 2 päeva jooksul olen suutnud ühe laenu anda ;(

  4. Argo

    Kui vaatame gruppi A1000, siis see kas sul on ainult üks isepakkuja (A1000) või selle kõrval ka maksimaalne hulk osaliselt kattuvaid isepakkujaid (näiteks AB1000 ja/või A1000-A600), ei suurenda karvavõrdki sinu tõenäosust uude laenu sisse saada. Süsteem vaatab sinu profiile kui tervikut. Kui nendest vähemalt üks vastava laenuprofiiliga kattub, siis nihkud järjekorras järgmisele laenule ligemale jne, kuni saad mõnda laenu sisse, misjärel lähed järjekorra lõppu.
    Idee on igasugustele nihverdamistele ja kavaldamistele lõpp teha, et süsteem oleks aus ja läbipaistev ka algajale.

    Praegu näib ka portaali üldine laenukäive kerges madalseisus olema, ja uus süsteem pole veel vist nädalatki vana – nii et ma väga veel ei muretse. Kes aga tahab suuremaid summasid ringlusse lasta, peab ilmselt järelturul rohkem ringi vaatama.

    Palun parandage, kui ma eksin.

    • Kaido

      Sul võib täitsa õigus olla. Eks suurematele kalade pärast see muudatus tehtud on. Tuleb hakata siis lihtsalt rohkem ühte investeeringusse raha panema. 🙂

      • Argo

        Ma paneks rõhuasetuse vastupidi – see muudatus on tõenäoliselt mõeldud soodustama just paljude väikeste ja vähekogenud investorite kaasamist. ise kuulun ka ilmselt pigem sellesse gruppi ning ootan põnevusega, kuivõrd uus süsteem mu senist käivet muudab. Muide, ühte investeeringusse maksimaalse investeeringu limiidi tõstmine võib olla väga libe tee. Sellest on Rahapuu foorumis omajagu arutletud. Mul ei ületa ükski investeering Bondoras ega Omarahas 0,5% ning kavatsen sama liini jätkata.
        Küsimus, kas see muudatus süsteemile terviklikuna hästi mõjub, on juba minu kompetentsi piiridest väljas. Elame – näeme.

      • Kaido

        Argo ma seda mõtlesingi, et suurte investorite pärast all, et väiskematele ka midagi jääks. Muidu kui inimene laenab tuhat, võime mina, sina ja jaak selle kolme peale ära täita. Nüüd aga väiksematele ei jäägi midagi. Lihtsalt, et kõigi suhtes ausam oleks siis süsteem. 🙂
        Ise usun ka millegi pärast, et kuu lõpu poole juba tuleb neid laene rohkem peale. Küll need pisi tegelased oma konto puhtaks teevad ja siis on teiste kord taas särada. 🙂

  5. Roosaare

    RIP Bondora! Siin pole praeguse süsteemiga enam midagi teha – 3 päeva jooksul on mul välja läinud 1 laen. Tuleb tagasi hüpoteeklaenude ärisse minna 😉

    • Argo

      Jaak, Ega Su blogi konto kaaperdatud pole? Jälgin seda regulaarselt, aga niivõrd karmi mõtteavaldust pole ma veel Su sulest näinud 🙂 Võibolla on lihtsalt mu huumorisoolikas natuke teises kohas :D.
      Ma arvan, et koht, kus juba paarisaja euroga võib mõistlikku tootlust tekitada, ei saagi olla paarikümne (paarisaja?) tuhande euroga toimetamiseks enam liiga mugav keskkond.
      Bondora (IsePankur) on oma süsteeme fundamentaalsel tasemel muutnud üsna sagedasti. Olen olnud seal investorina vähem kui aasta ning see on juba teine kord, kui investeerimissüsteem pööratakse peapeale. Kuuldavasti on selline käitumismuster neil juba ammu välja kujunenud. Sellest hoolimata iga muutuse puhul nendega kurjustatakse, aga laenukäive tõuseb mühinal. Vaatame, mis nüüd saab…

      Muide, ma ootan huviga Su tähelepanekuid ja mõtteavaldusi ka balti väärtpaberituru arengute osas. Mõistan väga hästi, et Bondora praegune tootlus läheneb Buffeti ajaloolisele keskmisele, mis muudab selle süsteemi väga atraktiivseks, aga see vist ei saa olla väga jäkusuutlik tase(?). Tuleviku ennustamine on ääretult tänamatu tegevus, aga väga huvitav oleks teada, kuidas Sa hindad päevakajaliste sündmuste mõju perspektiivi meie börsiettevõtetele?

      • hoks

        Buffett ei teeni 20% alates tehnomulli murdumisest ja hoiatas ka ette, et “siit” edasi võib loota 6-7% tootlust sõltumata varaklassist.

    • Roosaare

      See RIP Bondora sai veidi emotsionaalselt pandud 😉 Pidasin silmas tegelikult “RIP minu plaan Bondoras 1000-2000 eurot nädalas 100 euro kaupa välja lasta”. Bondora elab ilusti edasi.

  6. Kaido

    Samas kas hüpoteek laenudega ei teeni mitte palju vähem? Muidugi väike kasvu % on parem, kui see, et raha lihtsalt kontol ootab…

  7. Roosaare

    Ei ole kaaperdatud, lihtsalt alles sai uus eesmärk paika (100 000 eurot Bondorasse) kui nüüd on selle plaaniga ühelpool. Eks võib lõputult vaielda, kas parem oleks madalamad intressid ja suuremad laenuandjad või siis palju investoreid ja kõrgemad intressid või mingi muu kombinatsioon. Ma oleks hea meelega nõus 28% asemel ka 18% laenu andma. Hüpoteeklaenude puhul ongi tootlus kusagil 15-18% aastas.

  8. Rainer

    Ma arvan, et varsti saavad väiksemate investorite vabad vahendid otsa ja hakkab veidi rohkem laene välja minema neil, kellel raha rohkem kontol on. Hetkel on ka laenamise osas vaiksemaks jäänud. Usun, et kuu-kahe jooksul läheb välja pool eelmisest mahust, 10 laenu asemel päevas läheb 5. Eks näis…

    Jaak, kas 100 000€ liiga suur summa ei ole Isepankurise investeerimiseks? Kõik laenud on siiki ilma tagatiseta, lisaks Isepankuri, kui vahendaja risk. Ma ise ka muudkui suurendan summat, aga üritan ka riskide peale mõelda.

  9. Roosaare

    No eile-täna pole veel midagi läinud ;(
    See, et laenud on ilma tagatiseta, see väga summat ei puuduta – SMS Raha on välja laenanud 11 miljonit eurot ja Bondora ilmselt kokku ka midagi sarnast – risk on hajutatud. Keskkonna risk on aga olen sellega arvestanud – ilmselt on laenuandjaid piisavalt, et nad üheskoos suudaks mingi uue IT süsteemi püsti panna mis laene haldab.

  10. sanderots

    Kas oled investeerinud ka näiteks Hispaania ja Slovakkia laenudsse? Mulle tundub, et peab neid turge hakkama ka tõsisemalt vaatama, kui tahta veel korralikult raha välja laenata.

  11. SK

    No ei lähe üldse midagi välja. Enne oli üks isepakkuja 6% intressiga, nüüd tegin kolm lisaks, kuid laenu annab ainult üks IP. See nädal välja läinud ainult 15 laenu (kõik riigid). Varem läks nädalas 50+ laenu.

  12. Kaido

    Küsisin veel ka, et kui teha iga % kohta erinev isepakkuja, kas läheb rohkem laene välja?
    Vastus:

    Hetkel, kuni süsteemi veel uuendatakse on käsitsi paremini seadistada isePakkujaid ja teha investeeringuid.
    Lisaküsimuste korral palun kindlasti kirjutage.
    Lugupidamisega
    Inna Roosmann

    Selline vastus oleks nagu google translatori rida rohkem ja tegi asja veel segasemaks…
    Võib arvata siis, et uuendus pole veel päris valmis ja tõde näeb siis, kui lõpetatakse uuendamine. 🙂

  13. kaido

    Nad võiks selle süsteemi uuenduse valmis saada. Hetkel olemas seal Soome laenud 31, 31 ja 35% 12, 24 ja 36 kuud. Kahjuks aga raha panna ei saa. Ütleb, et võtab liiga kaua aega ja palun uuenda 30seki pärast. 🙁 Hetkel 10 mini jebind. Eks enne arvuti tagant ei liigu, kui kõigis kolmes sees 🙂

  14. zorg

    nutt ja hala.. bondora eesmärk on ju olnud jupp aega selles, et investorid oleksid võrdselt koheldud. miks muidu ei lasta rohkem kui 500 laenu paigutada.. mõni suurem saaks siin ju kohe eelise.. nüüd olete võrdselt ukse taga ootamas – ei, ikka tahaks mingit eelist..
    ja 100k 100 kaupa läbi bondora täna ainult Eestisse on selgelt üle võimete ju..

  15. Kristi

    Jaak, oletan, et sul on ka hakanud midagi liikuma? Minu Isepakkujad on tegutsema hakanud, eile lisandus 1 laen, täna 3tk. Eks oleneb ka sellest, et kuidas sul portfell tasakaalus on, ainult A1000-sse paigutada kümneid tuhandeid läheb raskeks.

  16. Rain Mölderkivi

    28% laenud on ulme. Turg paneb asjad paika. Selge see, et palju raha voolab peale ja ei leia enam laenajaid. Tädi Maalid panevad ka oma raha juba Bondorasse
    Tegelikult turu mõistes peaks laenud tulema mingi 15 peale vb isegi 10% peale ja pangad on käpuli, sest tarbimislaenud on kõik 15%+
    Teiseks Bondora võiks teha uue toote-laen kv tagatisel vms siis tuleks % veel rohkem alla

    • Tauri

      Rain, laenunõudlus on täiesti olemas. Allakirjutamise protsess venib ja seetõttu on ka lepinguid vähe turul (allakirjutamine = taustakontroll, reageerimine laenutaotlusele jne). 01.05 – 13.05 perioodil on Bondora vastu võtnud 7,4 miljoni euro eest taotluseid, töösse sellest on läinud vaid 0,65 miljonit, mis on vähem kui 10%.

      Investorite pubiõhtul ütles Bondora, et paar kuud on sellist vaiksemat perioodi, siis on ilmselt lootust saada juba paari-kolme miljoniline (ehk siis tänasest suurem) laenukäive taha. Hetkel käib allakirjutamise protsessi parendamine.

      • Rain Mölderkivi

        Mida te siis teete, kui tuleb mingi tüüp kellel 10meur-ok ma võtan need 15%+ laenud kõik ära. 15% tootlus suht ok…Miks te raiskate tädi Maaildele oma aega…
        Lihtsalt % peab mingil hetkel alla minema, et hakkaks tekkima ka rahakam vastaspool (match), kes tahab selle 10meur-i endale võtta

        Muidu kui kunslikult tootlust üleval hoida tekibki defitsiit investorite eelistamisel vms…

        • Tauri

          Vaadates P2P sektori üldiseid arenguid, siis USA suurimad (Prosper, Lending Club; väljastatud laenumaht täna juba üle 5 miljardi dollari) on juba läinud seda teed, et 90% mahust annavad institutsionaalsed investorid. Lending Club sõlmis hiljuti Union Bankiga koostöökokkuleppe, kus viimane hakkab ilmselt laenusid täitma. Ehk sotsiaalpangandus on ümberprofileerumas marketplace panganduseks.

          Teistpidiselt aga Sinu näide täna: selliseid suure rahakotiga investoreid on kindlasti juba Bondora ukse taga käinud. Aga siin on mõned riskid:
          – suurinvestorid tahavad privileege (portfell1)
          – sõltuvus suurinvestoritest ei saa Bondoras veel olla kuigivõrd suur >> tuleb masu, siis tõmbab suurinvestor oma rahad tagasi >> mille arvelt tekib kasv ja jätkusuutlikkus?

          Esmalt peab Bondora saama väljastamise protsessi efektiivseks, siis saame hakata vaatama ülejäänud näitajaid (sest nõudlus on täna 5-10x suurem reaalsest allakirjutamise võimekuses – miks muidu 25mln€ taotluste hulga juures vaid 1.5mln välja antakse; olgu öeldud, et vaba raha hulk süsteemis on viimaste andmete kohaselt umbes 1.2mln eurot ehk ruumi raha välja anda ka just kui oleks)

  17. Henri

    Laene eriti isepakkujaga ei lähe jah, kuid järelmüük on päris norm. Kasutasin enne süsteemi muutust ning juba siis sain suuremat kasumiy ja häid laene just sealt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *