Veidi muutusi aktsiaportfellis

posted in: Investeerimine | 13

pull sulabOlen viimastel kuudel kahetsusväärselt vähe tähelepanu pööranud aktsiatele ja rohkem madistanud laenu- ja kinnisvaraturul. Täna siis väike ülevaade ka aktsiatest ja mida turult oodata.

Alustame minu suurimast positsioonist, Tallinna Veest. Kui viimase kvartali tulemused erilist positiivsust ei valmistanud (ettevõtte kasum kahanes 2012. aastaga võrreldes 22,6 miljonilt eurolt 19,9 miljoni euroni), siis eile tuli ettevõttelt börsiteade, et minnakse tariifide tõstmisega uuele ringile. Postimehes ilmus ka artikkel, kus spekuleeritakse, et Tallinna Vesi on valmis kompromissiks Konkurentsiametiga (saades soovitud hinnatõusu ja loobudes saamata jäänud tulu nõudest). Antud uudise valguses rallis aktsia 11. veebruaril tagasi viimase viie aasta kõrgeima hinnatasemeni (12,8 eurot). Ühelt poolt on uudis hea, sest 17,1% hinnatõus läheb ilusti otse kasumireale. Teisalt aga loobub ettevõte kompensatsiooninõudest suuruses ca. 50 miljonit eurot (mis oleks 2,5 eurot aktsia kohta).

Kui üldiselt algas börsiaasta maailma arenevatel turgudel suurte langustega, siis Baltikum on senini hästi vastu pidanud. Ma ise olen oluliselt koomale tõmmanud oma Läti investeeringuid (müüsin kõik SAF-i ja pooled Olainfarmi ja Grindeksi aktsiad). Üldiselt oleksin ka mures Silvano pärast, kuid sümpaatseks teeb asjaolu, et ettevõte ise on valmis rõõmuga aktsiaid 2,5 euro tasemelt tagasi ostma ja erinevalt Läti firmades pole mingit erilist rallit selles aktsiahinnas enam ammu toimunud. Lisaks müüsin eraisiku portfellist Harju Elektri aktsiad maha, sest oleme ausad – ei võlu sellest aktsiast kuidagi 15% aastatootlust välja (samal põhjusel läks pool aastat varem müüki Tallinna Kaubamaja). Paigutan selle raha parem IsePankuri portfelli.

Ootan endiselt häid tulemusi Merkolt ja Nordeconilt, need peaksid ilmuma homme. Merko on vahepeal jõudsalt ka Lätist lepinguid (üks ja kaks) saanud ja isegi Nordecon sai väikese tööotsa maanteeametilt.

Välisturgudelt on mul endiselt portfellis üksnes Apple aktsiad, neid sai pärast tulemustejärgset langust ka 510 dollari tasemelt juurde ostetud.

Ahjaa, üldiselt võiks börsidelt nüüd langust oodata, sest isegi Postimees ja koguni Delfi propageerivad aktsiate ostmist… 😉

13 Responses

  1. Roman

    Kommentaar väitele:
    “…(ettevõtte kasum kahanes 2012. aastaga võrreldes 22,6 miljonilt eurolt 19,9 miljoni euroni – seega tuleb dividendi väljamakse koos maksukohustusega ilmselt suurem kui aasta kasum),..”
    Ma ei võrdleks “dividendi väljamakse koos maksukohustusega ” summat puhaskasumiga.
    Aasta puhaskasumist on ju tulumaks juba maha arvestatud. Ehk diviendide tulumaksukuluta oleks kasum 2013 olnud 24,5m€.

  2. Roosaare

    Minu viga jah, vaatasin vale rida. Aitäh paranduse eest, muutsin ära! Aga point jääb samaks, 27 pealt kukkus kasum enne tulumaksu 24,6 peale.

  3. Roman

    Jaak, miks kasum kukkus?
    Ma kasumit nii väga praeguses olukorras ei vaataks, Kah võib öelda, et kasumilangusest 1,5m€ oli ühekordse iseloomuga. Ma ise pean oluliseks jälgida kulude kasvu ja rahapositsiooni. Kui nüüd ühekordsed kulud maha arvata, siis kulud praktiliselt ei kasvanud 2013. Q4 kulud isegi vähenesid (ma jätan konsultatsioonikulud välja, sest ilmselt need on suuresti UU määrata).

  4. Kristo

    Olen nüüd mõnda aega blogi jälginud ja nagu sa ka ise kirjutad, siis suunad hetkel järjest enam raha IP-sse. Kas oled paika pannud ka piiri, kui suure osa oma kapitalist oled nõus maksimaalselt sellesse instrumenti investeerima? Teiseks, kas oled ka teinud plaani juhuks, kui see kapital on vaja kiiresti kuhugi mujale investeerida? Hetkel Järelmüüki vaadates tundub süsteem veidi toores ja ma poleks kindel, et seal oma laenuportfell annaks kiiresti ilma suuremate kadudeta realiseerida rahaks.

  5. Roosaare

    Soome olen veidi pannud, Hispaaniasse veel mitte. Praegu on Eestist ka piisavalt nõudlust. Aktsiate koha pealt niipalju, et müüsin NCNi maha ja ostsin eraisikule Merkot juurde täna.

  6. Ostap

    Kumb ka poleks, arvan, et oled rahul oma otsusega GRD ja OLF osas 🙂
    Keerulisem küsimus on, et millal põhjust tagasi ostma hakata.

  7. Roosaare

    Eriti rahul tegelikult SAFiga – sellel kadusid üldse igasugused mõistlikud ostunoteeringud täna ära…

  8. Marko

    Kas viimaste päevade liikumised on andnud ideid aktsiaportfellis muutusi tegema?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *