Kuidas läks aasta pensionifondidel?

posted in: Investeerimine | 5

Burning-MoneyLühidalt vastates läks kehvasti. Nagu ikka. Kõikidest fondidest kõige kõvema tulemuse suutis 2013. aastal välja võluda Nordea pensionifond A+, mis tootis investoritele 9,41%. Seega ei suutnud ükski fond ületada 10% tootlust, mis võrreldes maailma börside liikumisega jääb küll nadiks. Tuletaks siinkohal taaskord meelde ideed 100% riiklikust pensionifondist, mis ilma kuludeta investeeriks 100% SP500 indeksisse SPY. See fond oleks tootnud 2013. aastal +29%.

Siinkohal tahaks eraldi ära märkida SEB ja Swedi pensionikogujate “tulemuslikkust” – SEB parim pensionifond suutis toota 2013. aasta 3,37% ja Swedil 3,43%. Tundub, et Swed ja SEB lähtuvad enda poolt paika pandud 3,5% pikaajalisest tootlusest 😉

Ajakirjanikud, kes te seda blogi loete – palun tõstatage teema, et peatada Eesti rahva niigi vähese kapitali asjatu põletamine!

5 Responses

  1. Taavi Pertman

    Kas vaatasid veidi sügavamalt ka neid fonde ehk kas kehvad tulemused on tänu halbadele otsustele ja raha kaotamisele või otsustasid ka konkurendid LHV’le sarnaselt rahas positsiooni sisse võtta?

    Musta huumori rubriigist muidugi võiks ju spekuleerida, et Swedbank leidis, et nende müügiargument, mida kunagi ka minu peal prooviti (meilt saad sama raha eest rohkem fondiosakuid), töötab nii edukalt, et nad ei tahagi eriti oma fonde kasvatada 😀

    Muidugi huumoriks on see teema siiski kurvavõitu, kui arvestada, et väga paljudel inimestel on pensionisammas sisuliselt ainukene investeering/sääst tulevikuks ja tegelikult sellest ei piisa enamikule isegi optimistlike prognooside korral…

  2. Lauri B

    See pensionivärk on ikka täielik katastroof. Põhimõtteliselt tegemist legaliseeritud vargusega. Nordea A Pluss sisaldab Deutche Bank’i sünteetilisi ETFe ligemale 27%, lisaks iSharesi ja ka Nordea enda fonde. Pole viitsinud uurida, et kas see 1,7% sisaldab nende portfellis olevate fondide haldustasusid või mitte. Pakun, et pigem mitte.

    Lisaks on A Plussi portfelli sisu veider. Miks nii ülearu suur positsioon Euroopas ja väiksem positsioon USAs? Ei saa aru. Minu pensiofond oleks kombinatsioon Vanguardi VTI+VXUS või siis pelgalt VT. Alles peale 50-aastaseks saamist lisaksin portfelli võlakirju.

    Ma arvan, et kui see teema lähiaegadel mingi üldisemat meediatähelepanu ei pälvi siis teen sellest mingi hetk blogi ja arutan lisaks üldisele fenomenile üksipulgi ka iga suurema fondi sisulise poole lahti.

    Või kuidas teised arvavad – kui kodanikud on kohustatud ostma mingit teenust ja selle eest aastas 1,5-2,0% makstes mitte mingit lisaväärtust ei sünni siis minu loogika järgi on tegemist ehtsa pettusega?

  3. Endriko Võrklaev

    Nõustuda tuleb sellega, et kehvasti läks lõppenud aastal fondidel, kes panustasid Ameerika asemel arenevatele turgudele. Arusaamatuks jääb aga järgnev lause, et läks kehvasti “nagu ikka”.

    Ühe teise teema all siin juba kirjutasin, et alates 2002. aastast kui pensioni teine sammas käivitati, on siinsed 50/50 fondid Ameerika turu ETF-e (50% SPY + 50% Bond Market eurodes) märkmisväärselt edestanud. Seega võiks pigem öelda, et 2013. aasta hea tulemus Ameerika turu ETF-des ei suutnud pöörata eelneva 11 aasta jooksul tekkinud mahajäämust.

    Riikliku ETF fondi asja ajades oleks seega esimene ülesanne veenda kliente ja avalikkust selles, et kui viimase 11,5 aasta jooksul pole likviidsed väikeste kuludega Ameerika indeksfondid suutnud euros arvestatuna edestada Eesti aktiivselt juhitud pensionifonde (loomulikult tasude järgselt), siis mis peaks meid veenma selles, et nad suudavad seda tulevikus.

    Ja veelkord – ma pole indeksite vastane, püüan lihtsalt siinset arutelu pisut tasakaalustada.

  4. oik

    Kõige kurvem on see, et see kuritegu on toime pandud meie sotsialistide eestvedamisel, kes peaks nagu idee järgi lihtrahvale eriti lähedal olema. Kus mujal majanduses leiame olukorra, kus 0 riskiga saad fikseeritud summa olenemata sellest kui nutikas oled olnud ning mis tulemust näitad. Aitäh sulle sotsialist Heiki, et sa teatud vanusegrupi eestis sunnisorjastanud oled.

  5. Lauri B

    Mind huvitaks ka teada, kas LHV võtab haldustasu rahas istutava fondi (metsikult suure) osa pealt? Pakun, et jah. Samuti ei paista haldustasu portfellis sisalduvate fondide haldustasusid katvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *