Aeg aastale joon alla tõmmata…

RSO2Jälle üks aasta ajalooks saamas ja aeg veidi kokkuvõtteid teha ja möödunule tagasi vaadata. Umbes-täpselt aasta tagasi olin ma teel Dominikaani ja kirjutasin 2012. aasta kokkuvõtet. Ootustena 2013. aasta suhtes kirjutasin järgmist:

Uuest aastast ootaks siis, et:

  1. Tallinna Veelt laekuksid rekordilised dividendid
  2. Olympic alustaks taas dividendide maksmist
  3. Arco Vara, Herbalife ja Silvao Fashion Groupi aktsiahind taastuks

Plaanin 2013. taas kord hakata ka 3x võimendusega karunahaindekseid lühikeseks müüma – kellele see huvi pakub, siis kirjutan sellest peagi pikemalt.

P.S. Ka minu raamat pole kusagile kadunud, vaid ootab kujundaja viimast lihvi. Kavatseme selle Mariaga puhkusel olles ära teha!

Kuidas siis tegelikult läks? Tallinna Vee ja Olympicuga panin täppi, kolmas punkt aga vajab lähemat seletamist. Arco Vara kauples 2012. aasta lõpus 1,6 euro tasemel ja arvestades bilanssi, tundus väga odav. Täna kaupleb Arco Vara 1,4 euro juures (ma ise müüsin oma Arco positsiooni pärast “bilansipuhastust” jaanuari keskel 1,2 eurose hinnaga) ja metsikult odav enam ei tundu.

Herbalife oli ilmselt selle aasta minu suurimaid ebaõnnestumisi. Idee oli õige, aktsiahind kerkis aastaga enam kui 160% ja arvestades minu 1000 aktsia positsiooni 2012. aasta detsembri lõpus oleks võinud teenida päris korraliku kasumi. Aga tegelikkuses ei pidanud närv vastu ja müüsin aktsiad juba 40-45 dollari tasemel maha (eile sulgus HLF 78 dollari tasemel). Nii, et idee oli õige aga munadest jäi puudu ;( Miks ma siis põnnama lõin? Ilmselt ei suutnud uskuda, et niivõrd suure kodutöö teinud investor Ackman võiks eksida. Lisaks oli ilmselt liiga valuliselt meeles eelmise aasta puhkus Dominikaanis, kus HLF mul aasta lõpus kogu portfelli miinusesse lõi. Kõige olulisem õppetund – ei piisa ainult õigest ideest, vaja on ka oskust ja emotsionaalset jõudu tulemus ära oodata.

Silvano Fashion Group pole aastaga eriti kuhugi liikunud, küll aga maksid nad 0,10 euri dividendi ja tagastasid teise samapalju kapitali. Nii, et kokkuvõttes suhteliselt ok investeering.

Räägime veidi ka 3 kordse võimendusega karunahkadest 😉 Aasta algas ilusti ja oleks ka ilusasti lõppenud kui oleksin jäänud vana tuttava FAZ-i juurde. Aastaga kukkus FAZ 60 juurest 21 peale suht-koht sirgjooneliselt. Aga millegipärast oli mul sellest vähe ja oli vaja minna torkima hoopis kahekordse võimendusega hõbedaindeksit ZSL ja kolmekordse võimendusega kullakaevandajate indeksit DUST. Pärast kuid kestnud agooniat (isegi abikaasa Maria ütles just, et olin suvel olnud kuidagi väga närvis mingi hõbeda asja pärast) õppisin omal nahal tundma lühikeseks müügi eripärasid ja panin kokkuvõttes positsiooni kinni paar nädalat enne trendi pöördumist ja võtsin vastu enam kui 15 000 eurose kaotuse. Lähemalt saab sellest seiklusest lugeda siit.

Raamat päris puhkusel valmis ei saanud, kuid 2013. aasta kevadel oli esimene trükk valmis ja pärast ootamatult suurt menu sai sügisel juba ka teine trükk välja antud. Ilmselt Rikkaks Saamise Õpik jääbki 2013. aasta suurimaks sündmuseks, hetkel on raamatut veel saada Rahva Raamatu ja Apollo poodides (trükkisin kokku 2000 õpikut, ca. 1300 on praeguseks müüdud).

Mis aga siis veel 2013. aastal investeerimise valdkonnas juhtus? Lisaks Herbalife-le oli mul aasta alguses ka positsioon ettevõttes nimega Blyth. Aastaga on ettevõtte aktsia kukkunud ligi 30 protsenti, ma ise panin oma aktsiad müüki mai alguses pärast ülikehva kvartaliaruannet hinnaga 14,5 dollarit ja võtsin sealt hõbeda järel suuruselt teise kahjumi (veidi enam kui 4000 dollarit).

Niipalju siis kahjumitest. Ühine nimetaja nende puhul on väljumine oma kompetentsiringist, spekuleerimine ja tõmblemine. Pärast hõbedasaagat otsustasin enne uute positsioonide avamist 9 korda mõõta ja alles üks kord lõigata. Nii oli aasta teine pool ka oluliselt rahulikum ja kokkuvõttes pole Müügiguru ilmselt aastaid nii vähe aktsiatehinguid teinud kui 2013. aastal.

Räägime võitudest ka. Ülekaalukalt edukaim investeering oli Tallinna Vee aktsia (seda juba teist aastat järjest). Aktsia on kerkinud aastaga ligi 30 protsenti, lisaks maksti juunis välja 0,87 eurot dividendi. See teeb kokku aktsia kohta kasvu enam kui 3,5 eurot (aastatootlus 38%). Aasta alguses oli mul veidi enam kui 20 000 aktsiat, aasta lõpuks 28 000 aktsiat.

Ilusti liikusid ka kõik Müügiguru Baltikumi aktsiad. Olympic oli plussis küll napid 3,3%, kuid maksis vahepeal ka 0,10 eurot dividendideks (aastatootlus 8,4%). Olainfarmi aktsia kosus aastaga 34% ja lisaks maksti investoritele ka dividendi 0,107 santiimi (koos dividendiga tootlus enam kui 38%). Grindeksi aktsia kosus aastaga enam kui 40%. SAF Tehnika seekord dividendi ei maksnud, kuid aastaga kosus hind siiski ligi 18%.

2013. aasta jääb aga ka ajalukku kui aasta, kus võlakirjad ületasid esmakordselt OÜ Müügiguru aktsiaportfelli. Intressitootluseks kujunes 14,9%. Peamiselt olen välja andnud hüpoteegiga tagatud lühiajalisi laene.

Traditsionaalselt olen enda kui investori edukust mõõtnud ikka rahavoo, mitte virtuaalse tulu baasil. Siin võib tulemustega enam-vähem rahule jääda (Müügiguru dividendisaak jäi “tänu” SAF Tehnikale oodatust lahjemaks). Kokku laekus mulle dividende 29 500 eurot, üüritulu 6000 eurot (siin ei kajastu SWIPi korterid) ja intressi veidi enam kui 21 500 eurot. Eraisikule sellest 23 000 ja ülejäänud Müügiguru OÜ-le. Võrreldes 2012. aastaga on edasiminek olnud enam kui kahekordne.

Mis on siis ootused uueks aastaks?

Ootan Tallinna Vee-lt dividende vähemalt 0,90 eurot aktsia kohta. Aktsiatega plaanin pigem hoida konservatiivset joont ja ehk suurendada veidi Olympicu ja SFG positsioone. Senisest veelgi suuremat rõhku tahaks panna IsePankuri ja Omaraha investeeringutele. Alustasin isePankuris 2013. aasta augustis ja Omarahas alles novembris. Uuel aastal kavatsen sinna oluliselt raha juurde paigutada.

Kinnisvarasektoris tahaks teha teoks esimese kortermaja tehingu (kui asjaolud peaksid ideed toetama) – kuigi hinnad on kõvasti kerkinud, siis usun, et buum kestab veel vähemalt paar aastat.

USA aktsiatest ja spekuleerimisest hoiaksin parem eemale, sest kogemus on näidanud, et puudu on nii heast ajastusest kui ka raudsetest munadest 😉

4 Responses

  1. Tom

    Impressiivne tulemus;)
    Kui võib huvi tunda, kui palju peab olema vara, et sellist tulu teenida? Suurusjärgu täpsusega kasvõi.
    Ja kas selline tulemus oleks algaja investori jaoks: võimatu, täielik joppamine, saavutatav üksnes ekspertidele, keskmiselt jõukohane, ebareaalselt kehv? No viimast vist ikkagi mitte;)

  2. Roosaare

    Ma mõtlesin päris pikalt järele kas üldse numbreid kirja panna. Aga ilma oleks kuidagi kuivaks jäänud see kokkuvõte. Nagu ma kirjutasin, siis laenude tootlus oli veidi alla 15%, nii et võid ise välja arvutada. Dividendid tulid eelkõige Tallinna Vee aktsiatelt. Mida vähem vara, seda lihtsam on kõrgemat tootlust ka saavutada. Warren Buffett kunagi ütles, et kui tal oleks 1 miljon investeerimiseks, siis teeks ta kindlalt iga aasta vähemalt 50% börsil 😉 Laenude ja kinnisvaraga on väikeste summadega eelis veel palju suurem. Laenad sõbrale 100 eurot, saad kuu aja pärast 110 eurot, aastatootlus 100+% 😉

  3. Tarmo

    Kõigepealt suured tänud raamatu eest! Lõpetasin lugemise mingi aeg tagasi nädala keskel kella 3 paiku öösel, seejärel üritasin magama minna, aga nii palju toredaid mõtteid oli peas, und ei tulnud, seega lugesin ühe raamatu veel läbi (mis polnud küll nii hästi kirjutatud, aga abiks siiski). Magama ei jõudnudki, hommikul oli vaja tööle minna. Get the idea?

    Küsiks lähemalt Isepankuri ja Omaraha kohta. Kuna enda jaoks olen valinud pigem Omaraha ning meie sealne algusaeg on sama – november 2013, siis tahaks teada, kui suurte summadega opereerite sealses keskkonnas ning kui suureks tahate oma laenuportfelli kasvatada. Millistesse laenudesse panustate rohkem, millistesse vähem ning millised on skoorivahemikud, mida peate oma sõbraks. Protsendid ei tee ka paha.
    Endal on portfelli suuruseks ca Eesti keskmise palga suurune investeering viimaste Statistikaameti andmete järgi. Muud jutud hiljem. Tänud veelkord raamatu eest, homme ostan ühe veel tagavaraks.

    • Roosaare

      Tore kuulda, et raamat meeldis! Ma olen ka avastanud, et OR-ist läheb raha oluliselt kiiremini välja kui IP-st (iseasi kas ta ka tagasi tuleb). Olen 20-30 euro kaupa kahe kuuga välja laenanud ligi 8000 eurot sealt. Plaanin kirjutada pikema artikli tulemustest aga ilmselt jan. teises pooles (siis statistikat ka parem teha). IP-s alustasin augustis ja olen sisse pannud 5000 eurot praeguseks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *