Kuidas SP500 indeksist rohkem teenida?

posted in: Investeerimine | 12

Lubasin kirjutada ühest lihtsast võimalusest, kuidas teenida rohkem kui SP 500 indeksaktsia SPY. Tegelikult on võimalusi muidugi tunduvalt rohkem (kuid nad pole laisa mehe omad):

  1. Võib müüa oma positsioonile kaetud call-tüüpi optsioone
  2. Võib kasutada võimendust (näiteks Jeremy Siegel arvutas oma raamatus “Stocks for the long run” välja, et kui investeerimishorisont on üle 20 aasta, siis on matemaatiliselt ratsionaalne valik olla üle 130% oma varadega aktsiates (võlakirjadest mitte haisugi!)
  3. Lisada pärast negatiivse tootlusega aastat (ajalooliselt on hea indikaator näiteks suurem kui -15% muutus) investeeringuid (ehk siis ostes põhjast ja proovida ajastada turgu).

Täna aga kirjutan veidi võimalusest, saada endale tasuta (!!!) fondihalduriks läbi aegade parim investor ja legendaarne top10 esirikkur maailmas – Warren Buffett. Nimelt on juba aastakümneid investoritel võimalus osta börsilt Warren Buffetti poolt juhitava ettevõtte Berkshire Hathaway aktsiaid. Ajalooliselt kauples BRK päris pikalt ka allpool oma raamatupidamisväärtust, kuid üldiselt tuleb siiski veidi preemiat maksta (2012. aasta lõpu seisuga oli BRK-A raamatupidamisväärtus aktsia kohta 114 214 dollarit ja üks aktsia maksis 134 060 dollarit (praeguseks on aktsia tõusnud juba üle 170 000 dollari tasemele).

Siiski on kriiside ajal olnud võimalus BRK aktsiat soetada päris soodsalt (näiteks käis aktsia hind 2009. aasta veebruaris ära 70 000 dollari juures).

Miks siis võiks arvata, et Berkshire Hathaway võiks investorit aidata SP 500 indeksit edestada? Eelkõige räägib selle kasuks ajalugu – alates 1965. aastast on Warren Buffett suutnud BRK raamatupidamisväärtust aktsia kohta kasvatada enam kui 586 tuhat protsenti (kumulatiivseks aastatootluseks teeb see 19,7%). SP 500 on samal ajal kasvanud koos re-investeeritud dividendidega 9,4% aastas ehk 7433%. Vahe on päris suur 😉

BRK investorite kasuks räägib ka asjaolu, et mingit dividendide re-investeerimist pole vaja teha, kuna senini pole firma dividende maksnud, vaid on need suunanud uute investeeringute omandamisesse. Seega jääb ära dividendide pealt makstav tulumaks ja re-investeerimise tehingutasud.

Suurimateks riskideks BRK-sse investeerimisel on 2 paratamatut asjaolu, mida on rõhutatud juba aasta(kümne)id, kuid mis senini pole BRK-d veel pidurdanud:

  1. Warren Buffett sureb varsti ära
  2. Ettevõte on nii suur, et oluliselt SP 500 kasvu ületada pole matemaatiliselt enam võimalik

Need on ka kaks peamist põhjust, miks ma ise ilmselt kõike raha BRK-sse ei investeeriks.

Kes aga tahab veel Warreni maagilisest käest osa saada, kuid ei tahaks ühe aktsia eest maksta ligi 200 000 dollarit, siis olemas on ka odavam versioon BRK-B.

Vanameistri tegevustest saab hea ülevaate kui lugeda läbi tema iga-aastased kirjad investoritele.

12 Responses

  1. oik

    Lisaks veel ühe variandi:
    Ära esmalt osta aktsiaid vaid müü PUT optsioon, saades preemia ning kohustuse tulevikus alusvara hinna langemisel aktsiad teise osapoole käest ära ostma, nii et hiljem soetushinnaks ei tule mitte x$ vaid x+preemia$. Kõik brokerid ei paku aktsiate lühikeseksmüüki.

    • oik

      …soetushinnaks ikka siis x-preemia$ ehk siis madalam kui kohe aktsiat ostes

  2. LauriB

    Mina investeerin väga igavalt, põnevust on elus niisamagi. 🙂 Nimelt on 100% mu portfellist Vanguard Total World Stock ETF (VT). Hetkel hõlmab 5069 aktsiat kogu maailmast, aastane halduskulu 0,19%. Lihtsuses peitud ilu minu jaoks. Ostud teen iga kuu või kahe tagant Hollandi Lynxi kaudu (Interactivebrokersi derivaat) nii kuidas parasjagu palgast üle jääb. USA tehingud maksavad seal ~6,75€, igakuised kontohooldustasud puuduvad. Soovitan!

    • LauriB

      Näiteks LHV-s oleks minu investeerimiskäitumise juures kulud aastas ligemale 2½-kordsed.

    • Ostap

      Ehk tahaksid rääkida pisut pikemalt, kuidas eraisikuna kaugemaa brokeri vahendusel pikaajaline investeerimine praktiliselt toimub? Ütleme, et alguspunktiks on mõnes Eesti pangas arveldusarvel olev raha. Mis edasi?
      Kuidas saab rahast fondi osak? Kuidas vajadusel teistpidi? Millal ja millised maksukohustused tekivad? Kuidas maksustatakse dividende? Millised on riskid võrreldes kohaliku panga vahendusel tehingute tegemisel? Mida peaks veel silmas pidama jne?

      • LauriB

        Lynx.nl-i avasin konto täites Google Translate’i abil kõik hollandikeelsed avamisdokumendid. Printisin välja, panin allkirja, skännisin dokumendi uuest sisse + isikut tõendava dokumendi + krediitkaardi- ja telefoniarve (aadressi kinnituseks). Tegin ka 3000€ esmase ülekande Interactive Brokersi kontole Saksa Citibankis (kulud LHV pangast 0€, 1-2 päevaga on raha kohal). Paari päeva pärast sain kasutajatunnus ja paroolid. Lisaturvalisuse jaoks tellisin paroolikaardi, mis tuli postiga.
        ETF-i ostmine on sama lihtne kui mis tahes aktsia ostmine. VT käive on päevas vähemalt 100,000 aktsiat ja spread väike. Lynx pakub kauplemiseks välja nii veebipõhist kui alla laetavat kauplemisplatvormi (sarnane LHV omale, sest on ju LHVgi oma Interactive Brokersi derivaat, ainult kallim). Veebivariandist piisab minu vajadusteks täiesti. Dividendide pealt läheb automaatselt 15% USA riigile tulumaksu, ülejäänud osast Eestile maksma ei pea.
        Ei oska öelda et kas asi on riskantsem näiteks LHV platvormi kasutamisega võrreldes. Järgnevat ei tasu päris sulatõena võtta, aga minu arust on Hollandi riiklik investeerimisgarantii kuni 20,000€ ulatuses. See siis võiks puudutada kontol olevat sularaha. Pole ka selles päris kindel kuid minu arust on IB/Lynxil investeerimiskindlustus, millest on tolku väärtpaberite puhul kuni 500 000 USD ulatuses. Nimelt ei IB ega Lynx ei oma neid väärtpabereid vaid väärtpaberid on miskite IB koostööpankade käes.
        Vastan hea meelega lisaküsimustele nii kuis oskan.

      • Ostap

        Flow selge ja loogiline.
        Aga segaseks jäid nö mittefunktsionaalsed küsimused:
        Kas Lynx kvalifitseerub pangaks ja kas talle kehtivad hoiuste tagamise jms seadused?
        Või lihtsamalt, mis juhtub Lynxi arvel oleva rahaga ja selle vahendusel soetatud fondiosakutega Lynxi tegevuse lõppemisel?
        Kas sealne arve kvalifitseerub Eesti seaduste mõistes investeerimisarveks ja sealseid tehinguid ei maksustata koheselt?
        Aga nende asjade kohta sa vist päris täpselt ei tea(?)

  3. LauriB

    Pangaks Lynx kindlasti ei kvalifitseeru. Põhimõtteliselt on Lynx lihtsalt IB turustaja teistsuguse hinnastruktuuriga kui IB-l endal on. Lynx tegutseb ka Saksas, Tsehhis ja Prantsusmaal. Ja IB edasimüüjaid on teisigi: https://www.interactivebrokers.com/en/?f=%2Fen%2Fibglobal_sites.php
    Kui ma teeks kuus rohkem kui ühe tehingu tuleks mul IB odavam kui Lynx. Praegu see nii ei ole. Soovi korral saab Lynxi konto valutult üle kanda ametlikuks IB kontoks – küsisin järgi.

  4. nelitundi

    Śee küll väga vana artikkel aga panin huvi pärast võrdlusse SPY ja BRK alates 2009 alguse põhjast. Mõlema graafik kattub põhimõtteliselt 1:1-le. Pikaajaliselt on BRK muidugi ees. Aga need kes on viimasel ajal sisenenud ei teeni rohkem ja vahet pole kas võtta portfelli SPY või BRK.

    • Roosaare

      Jah, viimasel ajal (pulliturul) on BRK alla jäänud SP500le. Eriti kui dividende ka arvestada. Minu tees on, et see on ajutine ja langeval turul BRK võidab ja pikas perspektiivis samuti. Seega on hea hetkel underperformancet ära kasutada ja osta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *