Laisa mehe viis edukaks investeerimiseks

posted in: Investeerimine, Üldine | 12

Investeerimine on üks väheseid tegevusi maailmas, kus väga väikese vaevaga on võimalik saada parem tulemus kui väga suure vaevaga. Ehk siis, investeerides passiivselt juhitud indeksfondidesse on suure tõenäosusega pikaajaline tootlus parem kui rassides ja rabeledes ja ostes-müües-kahetsedes. Paljud lugejad on minult küsinud, et nad tahaksid aktsiatesse investeerida küll, aga kuidas alustada ja kuhu investeerida ja kas siis peab hakkama ettevõtete aruandeid lugema ja raamatupidamise kursusi läbima. Tegelikult mitte, sest nagu mainisin, on aktsiatesse investeerimine selline huvitav valdkond, et turu keskmise tootluse teenimiseks pole vaja suurt midagi teha. Et sellest rohkem teenida, on vaja kas palju õnne või väga palju tööd (ja ka siis võib kahjuks juhtuda, et teenitakse hoopis vähem!)

Mida siis teha, et aktsiaturgude positiivne areng enda kasuks pöörata? Kõige lihtsam on osta endale portfelli ainult ühte indeksfondi – sümboliga SPY. Tegemist on S&P 500 indeksil põhineva fondiga, mis sisaldab endas 500 USA börsidel kaubeldavat suuremat ettevõtet. Võib küll väita, et miks olla USA keskne ja mite investeerida kogu maailma börsiaktsiatesse (näiteks indeksfond VT, mis sisaldab endas enam kui 5000 aktsiat üle kogu maailma), kuid fakt on see, et top 500 firmad USA-s on tegelikult maailma juhtivad ettevõtted ja tegutsevad globaalselt (top 3 investeeringud on Apple, ExxonMobil ja Johnson&Johnson). SPY kasuks räägib lisaks ajaloolisele tootlusele ka äärmiselt madal teenustasu – aastas tuleb maksta vaid 0,11%.

SPY maksab neli korda aastas ka dividendi (ajaloolised dividendid on kättesaadavad siit) ja sellest tulenevalt on minu soovitus investeerimiseks järgmine: säästa iga kuu kindel protsent oma sissetulekust ja kanna see püsikorraldusega investeerimiskontole. Neli korda aastas pärast dividendide laekumist osta kogunenud raha (dividendid + 3 kuu sääst) eest uusi SPY osakuid.

USA kodanikuna oleks selline investeerimisplaan no-brainer, aga Eesti kontektsis tuleb arvestada paari väikese konksuga, mis tootlust vähendavad. Esiteks tuleb väärtpabereid hoida kusagil kontol ja minu teada võtavad kõik Eesti pangad selle eest teenustasu (LHV Pank näiteks võtab 0,025% kuus ehk 0,3% aastas). Teiseks on Eestis tehingud USA väärtpaberitega endiselt suhteliselt kallid (LHV võtab näiteks tehingu eest 11 eur + 0,3%). Kolmandaks maksustatakse USA-st laekuvad dividendid tulumaksuga (minu teada 15%). See kõik võtab tootlust vähemaks. Kui nüüd arvestada, et SP500 ajalooline tootlus koos re-investeeritud dividendidega on olnud kusagil 10% juures, siis võiks isegi pärast kulusid eeldada tootluseks keskmiselt 8-9% aastas. Ja seda kõike nii, et ise võib aju välja lülitada ja ei pea kunagi vaatama ei ühtegi börsikurssi ega aastaaruannet 😉 See muidugi on ka üks suur miinus, sest igavus teatavasti on tootluse üks suurimaid vaenlasi…

P.S. Järgmises postis kirjutan kuidas sama kerge vaevaga teenida veel suuremat tootlust kui SP500 indeks…

P.P.S. Keegi võiks Eestis hakata pakkuma pensionifondi, mis oleks 100% investeeritud ainult SPY-sse. Ilmselt pikaajaliselt oleks see turu edukaim 😉

12 Responses

  1. Taavi

    Kuidas üldse LHV kaudu sellist indeksifondi osta? Kas peab omama trader kontot? Veebist ostest ei näe sellist sümbolit kuskil oma arust. Teine küsimus ka, et kas ka ettevõtte alt investeerides peab USA dividendide eest maksu maksma?

  2. Roosaare

    SPY on vabalt kaubeldav ETF, nii et saad osta läbi tavalise investeerimiskonto. Tulumaksuosas võin tuua konkreetse näite – mulle laekusid just Apple dividendid. Ettevõte maksis välja 3,05 usd, sellest jõudis mulle kontole 2,59 usd ehk siis maha oli võetud 15% tulumaksu. Kas ja kuidas seda OÜ kaudu tagasi saab nõuda, ma ei tea. Teoreetiliselt peaks vist nii olema, et kui endale hakkad dividende maksma, saad lugeda seda 15% juba ettemakstud tulumaksuks aga ma kindel pole selles. Ma ise peamiselt toimetan siiski Baltikumi aktsiatega.

  3. oik

    LHV kulud ei piirdu ju ainult tehingutasudega, selleks tuleb seal maksta ka mingit kuutasu (vanasti 500eeki?)

    Aga SPY puhul on kõige mõtekam läbi juriidilise keha ja usa brokeri kaudu tehinguid teostada. Ise kasutan http://www.interactivebrokers.com kus kuutasu pole ning tehingutasu saab enamjaolt aktsiate puhul 1$ tehtud. Pealegi kasutab LHV sama platformi mis IB.
    Tavalisel inimesel, kes igapäevaselt on taksojuht või müüriladuja, tuleb muidugi mõtekam investeerida kuhugi indeksisse. Samas ei saa väita, et pikaajaline investeerimine (osta/hoia) lööb kauplemist tulususelt (Paul Tudor Jones jne.)

  4. Ostap

    Hea idee. Passiivselt juhitud pensionifond, mis investeeriks vaid indeksaktsiatesse, oleks väga teretulnud nähtus Eesti pensionimaastikul. Pensionifondi sissemakseid teevad inimesed üldjuhul igakuiselt ja ühtlaselt, mis sobiks sellise investeeringuga ka kenasti kokku.
    Globaalse tasakaalustuse huvides võiks fondis võiks olla ehk rohkem ETFe, kui vaid SPY (nii 3..4), aga see ei muuda üldist kontseptsiooni.
    Kuna passiivne fond eriti valitsemist ei vaja, siis haldustasu võiks olla ka eeldatavalt madal, nii 0.1% kanti.
    Investori jaoks oleks selline fond minu arust väga OK.

    Aga kui panga poolt vaadata, siis ma eelistaks kindlasti pakkuda suurema haldustasuga aktiivset fondi. Lisaks on PF hea koht, kuhu vajadusel igasugu asju sisse-välja kantida.

    Samas, kui selline PF oleks näiteks LHV-l olemas, ei olekski ehk vaja oma usukuulutajaid kaubanduskeskustesse saata. Hea asi reklaamib end ise.

    • LauriB

      Eestis võib väikese haldustasudega fondidest ainult unistada:
      LHV Maailma Aktsiad Fond – haldustasu 2,21%
      Võrdluseks: Vanguard Total World Stock ETF – haldustasu 0,19%
      Lähimad soodsamad indeksfondid leiab Soomest: http://www.seligson.fi/

  5. sanderots

    LHV’l on selle jaoks ka eraldi toode nimega kasvukonto, kus tehingutasud on väiksemad. Täpsemalt siis 1% tehingust, min 2 euri. Haldustasu on samas suurem – 0,05% 0,025% asemel, kuid väiksemate summade puhul ei tohiks see väga määrav olla.

    Kasvukonto puhul küll on vist eelduseks, et iga kuu tuleb investeerida.

  6. heiksz

    Tahtsin küsida, et kuidas see dividendi tootlus arvutatakse, et August 2013 oli Apple aktsia 113,99$ ning firma maksis välja dividende 0.43571, siis kuidas tuleb summa 3.05$, millest läheb omakorda maha 15% tulumaksu.

  7. heiksz

    Lisaks tahtsin küsida, et kas keegi juhuslikult ei oska soovitada mõnda head dividendi kalkulaatorit S/P 500 kohta, kus saaks ülevaate, et kui palju on vaja investeerida, et saavutada teatud passiivset dividenditulu.

  8. Anti

    Kas saaksid mulle palun seletada, mis vahe on investeerida läbi LHV kasvukonto IVV’se või läbi investeerimiskonto SPY’se? St kas on vahet kumba ETF’i investeerida pikemas perspektiivis? Investeerimisaeg u 20 aastat.

    • roosaare

      Suurt vahet pole, suuremate summadega tuleb investeerimiskonto odavam

      • Mihkel

        Kas see tähendab, et ostes SPY fondi läbi kasvukonto, makstakse dividende samamoodi, kui osta SPY läbi investeerimiskonto?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *