Üüriäri varjupool

posted in: Kinnisvara | 3

Juba enam kui aasta on Eesti meedias räägitud sellest, et paljud senised üürnikud (eriti nooremad inimesed) eelistavad viimasel ajal üürimise asemel osta endale oma elamispinna. See on toonud kaasa kinnisvara hinnatõusu ja samas muutnud üüriäri veidi ebamugavamaks (üüri langust pole senini veel täheldanud). Kui senini oli see minu jaoks rohkem teoreetiline info, siis viimase paari nädala jooksul on koguni neli üürniku avaldanud soovi elukohast välja kolida. Põhjuseid on erinevaid – üks pere ostiski endale uue korteri, teised plaanivad kolida kesklinnale lähemale ja neljas üürnik üldse Eestist lahkuda. Nii, et hea võimalus omal käel järgi proovida üüriäri varjupoolt – uute üürnike leidmist ja vajadusel tühja korteri majandamist.

Õnneks on heaks uudiseks ajastus – augusti ja septembrikuu on ilmselt parim aeg aastas korterite üürimiseks – eriti näiteks Mustamäel või Tartus. Lisaks on suvekuudel ka kommunaalid mõistlikumad ja nii ei ole ka tühjalt seisva korteri puhul kulu väga suur (võrreldes näiteks talvekuudega). Senini oleme me suutnud kõik vabanenud korterid uuesti üürile anda vähem kui nädalaga, ilma erilist reklaami tegemata (ja samal ajal mitte üüri langetades, vaid isegi pigem turuhinnale vastavaks korrigeerides ülespoole). Lisaks pole senini (ptüi-ptüi-ptüi) olnud ka ühtegi võlgu jäämise või korteri ära lagastamise juhtumit…

Aga tahaksin kõikidele üüriäris tegutsejatele südamele panna, et üürniku lahkumine ei hüüa tulles ja hea mõte on hoida endale vajalik rahaline puhver, et korterit jaksaks majandada ka siis kui see üüri ei tooda ja nõuab hoopis ekstrakulusid. Ning eelnevast tulenevalt ei pruugi brutotootlus (üür*12/ostuhind) tegeliku eluga väga tugevasti seotud olla. See on ka üks põhjus (lisaks asjaajamisele ja jeblamisele, mis uute üürnike otsimise-leidmisega kaasneb), miks ma ise eelistan passiivse tuluallikana pigem dividendiaktsiaid.

Lõpetuseks ka üleskutse – kui Sina või mõni Sinu tuttav vajab Tallinnasse sügisest alates 2-toalist renoveeritud korterit elupinnaks (asukohaga Mustamäel Vilde Tee ja Põhja-Tallinnas Amburi ning Randla tänaval), siis anna teada!

3 Responses

  1. Birgit

    Ükskord juba mainisn Sulle, aga mina kolin sügisest Tallinna ja otsin kodu.

  2. Kaido

    Oskad sa valgustada, mis toimub:
    http://www.e24.ee/1323936/uurikorterite-hinnad-lahenevad-buumiaegsele-tipule

    Kas on toimumas mingi suurem linnastumine, mida ma ühe väikse osana tähele ei pane või miks need hinnad on nii lakke roninud või kas üldse on? Äkki on see kunstlikult tekitatud? Keegi pakkus välja idee, et rikaste välismaalaste poolt ostetakse lihtsalt korterid ära ja jäetakse lihtsalt tühjalt seisma ning “väärtust koguma”. On see võimalik?

  3. Roosaare

    Kui vaatad, siis palgad on minu meelest juba ületanud buumiaegse tipu. Samuti muud hinnad. Nii et normaalne nähtus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *