Ehita endale ise pensionisammas!

Eelmine postitus pensionisammaste teemal tekitas minu jaoks ootamatult suurt huvi ja vastukaja, seega jätkan sealt, kus pooleli jäi. Fakt on see, et II sammas kellegile mugavat pensionipõlve ei taga (eriti kui arvestada Romani kommentaari, et mida suurem II sammas, seda väiksem on I sammas). Kuidagi on aga vaja rahaliselt vabaks saada, et enne surma pensionile minna. Seega tuleks hoolimata II samba otsusest asuda ehitama endale “oma” pensionisammast – seda võib ka kutsuda rahaliseks vabaduseks või rikkaks saamiseks. Vaataks kiirelt, milline võiks välja näha üks selline “näidissammas”.

Alustame varade jaotusest. Ma ise olen oma passiivset sissetulekut tootvad varad jaganud kolmeks: dividendiaktsiad, välja antud  laenud ja üürikinnisvara. Kõik need kategooriad on kättesaadavad ka “tavalisele” väikeinvestorile (ja alustada saab üsna väikeste summadega). Mida rohkem sääste on kogutud, seda laiemalt saab investeeringuid hajutada (lisada portfelli erinevaid aktsiaid, laene ja üüriobjekte). Aga alustame nii väikselt kui võimalik.

Esiteks siis dividendiaktsiad. Lihtsa näitena võib investeerida Tallinna Vee aktsiasse, mis hetkel (hinnaga 10 eurot) annab tootluseks 8,7% aastas (eeldades vähemalt samasuurt dividendi ka järgmisel aastal). Miinimumsummat pole.

Võlakirjade osas võib alustada näiteks isepankur.ee teenuse kasutamisega. Vähese vaevaga on võimalik välja võluda 15%+ tootlus. Miinimumsummat pole, kuid kümneid tuhandeid eurosid investeerida võib olla raske (seega mida vähem raha, seda lihtsam!)

Kinnisvara osas on valik lai ja sõltub rahakotist. Aga üks lihtsamaid (ja odavamaid) viise alustada on osta näiteks 2-toaline Mustamäele, see ilusamaks ja elatavamaks teha ja siis välja üürida. Kiirel kv.ee sirvimisel hakkas silma näiteks 36 000 eurot maksev korter, mille saaks ilmselt pärast mõningaid parendustöid 200 euroga kuus välja üürida. Võtame arvestuslikult renoveerimis- ja ostukuludeks 2000 eurot ja saame brutotootluseks 6,3% aastas. Lisaks siis loodetavasti ka väike hinnakasv 😉

Kui eeldada, et meie “sammas” on jagatud võrdselt kolmeks ja unustame ära igasuguse kapitalikasvu ja tulumaksud (selleks on vaja kasutada OÜ abi), saame portfelli keskmiseks tootluseks 10% aastas. See jääb küll alla Warren Buffetti poolt saavutatud ca. 20% keskmisele aastatootlusele, aga heidame korraks pilgu II samba fondide edetabelile.

Kõige parem 5 aasta tootlus on LHV fondil S, 7,45% (see tuleneb suuresti kriisi ajal ostetud riskivõlakirjade hinnatõusust, edaspidi on 99% tõenäosusega selle fondi tootlus palju madalam!) Kõige parem 10 aasta tootlus on LHV fondil L, 8,12% (see fond istub hetkel enam kui 30% varadest rahas ja maksab samas haldustasu 2%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *