Arco Vara üllatab jälle

posted in: Investeerimine, Kinnisvara, Üldine | 1

Reedel pärast Tallinna börsi sulgemist tuli Arco Vara välja uudisega, et ettevõte on taaskord otsustanud alla hinnata bilansis olevaid varasid. Seekord aga mitte lihtsalt näpuotsaga, vaid päris korralikult – ettevõte kandis maha peaaegu poole oma varadest (3. kvartali seisuga oli Arcol varasid  veidi alla 52 miljoni euro) – ettevõtte netovara vähenes ligikaudu 20 miljoni euro võrra ja omakapital aktsia kohta kukkus 4,83 euro pealt 0,68 euro peale.

Reedel kauples Arco Vara aktsia 1,73 euro juures. See tegi P/B suhteks enne varade ümberhindamist 0,36 ehk ettevõte oli justkui saadaval 36% omakapitali eest. Pärast varade ümberhindamist oleks aga ettevõtte P/B uus suhe aga enam kui 2,5 ehk siis Arco Vara aktsia kaupleb mitu korda kallimalt kui ettevõtte omakapital.

Mis nüüd edasi saab? Loogiline on eeldada, et esmaspäeval ettevõtte aktsia kukub nagu kivi (LHV vähendas juba aktsia tagatisväärtust 50% pealt 0% peale). Et saavutada P/B 0,36 tase, peaks aktsia uus hind olema 0,25 eurot (ehk siis kukkumine enam kui 85%).

Kas antud uudise taga on ka midagi positiivset? Esiteks reaalset raha ei liikunud ja füüsiliselt on endiselt tegu täpselt samade varadega. Ilmselt on pärast ümberhindamist Arco bilanss teistpidi kreenis ja hinnad on liiga konservatiivsed. Sest Arco enda sõnul: “Kinnisvarainvesteeringutena bilansis kajastatud kruntide ja hoonete hindamisel oleme kasutanud võrdlusmeetodit, ehk turuhindu arvesse võttes on spetsialist hinnanud, millise hinna eest on neid võimalik ühe aasta jooksul realiseerida.”

Miks peaks kinnisvara arendamisega tegelev firma oma investeeringuid hindama kiirmüügi hindadega? Ilmselt selleks, et endised Arco suuromanikud investorite ringist välja kupatada ja kogu firma enda kontrolli alla saada. Küsimärgiks jääb minu jaoks LHV fondide edasine tegevus – Viiseman on päris avalikult Arco positsiooni kaitsnud ja ilmselt tabab neid meedia kakatorm. Aktsiaid müüa pole neil ka enam ilmselt kellelegi. Aga säilib võimalus, et LHV on osaline selles “loputusprotsessis” ja on valmis Arcosse ka raha juurde investeerima.

Miks see teema mulle endale korda läheb? Nimelt on mul käes väike spekulatiivne positsioon (3000 aktsiat), mis ilmselt nõuab OÜ Müügiguru juhatuselt ümberhindamise protsessi alustamist. Suure tõenäosusega lähtume selle positsiooni hindamisel Arco Vara enda sõnadest: “turuhindu arvesse võttes on spetsialist hinnanud, millise hinna eest on neid võimalik ühe aasta jooksul realiseerida.” 😉

Lõpetuseks mainin veel ära, et saatsin kirja ka KPMG Balticsile, kes on Arco Vara audiitorfirma. Tundub uskumatu, et sellises mahus allahindlus on võimalik läbi suruda stabiilse või isegi tõusva kinnisvaraturu valguses. Algul arvasin, et ka III kvartali aruanne oli KPMG poolt auditeeritud, kuid tegemist oli siiski auditeerimata aruandega. Kuid siiski ma ei mõista, kuidas 2011. aasta lõpuga võrreldes on turuolukord sellises mahus muutunud, et õigustada niivõrd mahukaid allahindlusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *