Apple-st saab dividendiaktsia?

posted in: Investeerimine | 2

Kas teate, milline aktsia on USA 500 suurima firma seast olnud selle aasta kõige kehvema tootlusega? Õige vastus on Apple, mis on viimase kahe päevaga kaotanud enam kui 60 miljardit dollarit oma turuväärtusest – see on siis umbes sama palju kui maksavad Nokia, Dell ja Hewlett-Packard kokku.

Suure kukkumise põhjuseks on oodatust kehvemad majandustulemused ja alla ootuste tulevikuprognoos. Meedias on juba palju vaieldud, kas need tulemused ikka olid nii halvad (tegemist oli siiski kõigi aegade parimate tulemustega) ja kas tegemist ei ole mitte ülereageerimisega. Kui näha puude taga metsa, siis võib väita, et peamine põhjus aktsia hinna kukkumiseks on asjaolu, et Apple kasv hakkab lõppema ja analüütikud usuvad, et ettevõtet tabab Microsofti saatus – ettevõte on endiselt edukas, toodab kõva kasumit, kuid aktsiahind enam ei kasva.

Apple igavese kasvu teooria on minu meelest nagunii veidi naiivne: kes vähegi arvutada viitsib, näeb, et numbrid kasvavad lihtsalt liiga suureks. Kui viimases kvartalis oli Apple käive 54,5 miljardit dollarit, siis selle käibe 20% kasv tähendaks enam kui 10 miljardit lisadollarit kvartalis 😉

Apple on aga põnev investeering ka ilma kasvueeldusteta. Ettevõtte turuväärtusest enam kui 30% moodustab raha, võlga ei ole ja hetkel on dividenditootlus 2,4% (aktsiahinnaga 440 usd ja kvartaalse dividendiga 2,65 usd). Ruumi dividendi tõstmiseks on lõputult. iOS-i seadmeid on kokku müüdud enam kui 450 miljonit (neist 75 miljonit viimases kvartalis!). Kes on Apple ökosüsteemi kasutama hakanud, see naljalt ei lahku (vähemalt mitte suuremas koguses, kui neid Androidi pealt üle tuleb). Seadmed vananevad kiiresti ja vähemalt 2-3 aasta jooksul vahetavad omanikud oma vidinad välja (ma ise olen ostnud 3 erinevat iPod touchi, Apple TV, 1 iPhone 4Si ja nüüd ühe iPad Mini). Nii et isegi ilma uute superhittideta peaks olema Apple tuleviku tulud kindlustatud, et õigustada alla 300 miljardi dollarilist ex-cash turuväärtust.

Nii et mulle tundub, et Apple võiks vabalt kuuluda dividendiaktsiate portfelli, eriti pärast seda kui nad on dividendi tõstnud (see annaks märku, et ettevõttel on huvi ka saada kunagi dividendi tshempioniks. Tallinna Vee suurust tootlust kindlasti ei saa, kuid läbi aja võiks investori tootlus kasvada päris korralikuks.

Suurimaks ohuks võiks pidada asjaolu, et tehnoloogiafirmana on Apple väga tugevalt  mõjutatud innovatsioonist ja nagu Nokia näide ilmekalt tõestab, on tulevikku ette ennustada võimatu (see on ka põhjus, miks reeglina Warren Buffett tehnoloogiafirmadesse ei investeeri. Kuigi, IBM on hetkel üks ta suurimaid investeeringuid). Kuid siin võib väita, et tänu iOS-ile on Apple suutnud ehitada endale investori jaoks nii olulise moat-i ehk püsiva konkurentsieelise – uuele süsteemile üleminek on nii aja kui rahakulukas.

Paljud analüütikud on soovitanud Apple-l enda päästmiseks tulla välja paljude erinevate telefonimudelitega nagu Samsung. Õnneks senini pole Apple seda kuulda võtnud, sest just fookus on olnud Apple konkurentsieelis ja surma-suust päästja (kurikuulus Steve Jobsi graafik neljast tootest – lauaarvuti/läptop ja tavakasutaja/profikasutaja).

2 Responses

  1. Roosaare

    Üks omapärane idee tuli Egiptuses olles – mis saaks siis kui Apple teeks oma iOSis app-id, muusika ja filmid vabalt ja tasuta saadavaks (kasvõi teatud osas) ja maksaks omast taskust meediafirmadele ja arendajatele raha? Siis oleks iOS-iga mitte liitumine peaaegu võimatu ja uute seadmete müük kasvaks uuesti mühinal…

  2. svenkautlenbachSven

    Nagu te väitsite “… väga tugevalt mõjutatud innovatsioonist ja nagu Nokia näide ilmekalt tõestab, on tulevikku ette ennustada…” olen ma sama meelt. Samas üks väheseid, kes suudab natukenegi tulevikku “ette näha” tehnoloogiasektoris on IBM. Kui uurida nende tehnoloogiaparke ja investeeringuid, mida nad on teadusesse teinud, on raske uskuda, et nemad peaksid kasvõi esimese “kvantarvuti” tulekul tagantjärgi sörkijateks jääma. Ja tegelikult ka mingil määral Google ning ma usun, et egas teised suured nagu Microsoft ja Apple ka maha ei jää. Sest nende “gigantide” patendiomandid ja eriti Google-i ökosüsteemi võrk on väga lai. Aga olen W.Buffetiga nõus, kui mul oleks see tore oleks, oleks raha, siis ma esimese asjana investeeriks IBM-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *