Kuidas oma raha 10 aastaga 137-kordistada

posted in: Investeerimine | 2

Eile toimus neljas ja ühtlasi viimane seminar “Investeerimiskliiniku” raames. Nagu juba ennustasin, oli see ka kõige huvitavam – meil oli võimalik lähemalt tutvuda Tenlion OÜ omaniku ja aktiivse erainvestori Mikk Talpseppaga.

Mikk rääkis kuidas ta alustas algkapitali kogumist Pirita rannas jäätist müües ja kuidas seejärel õnnestus seda raha börsil kümnekonna aasta jooksul veidi enam kui sajakordistada.

Leidsin enda jaoks ka paar head mõttetera, mida jagada:

  1. Head investorid mõistavad raha väärtust ja elavad allapoole oma võimalusi. Mikk rääkis, kuidas ta ülikoolis olles kulutas umbes 200 krooni kuus söögile ja ostis aasta jooksul endale ühe särgi (see sama särk oli tal ka seljas). Kapital ei ole mõeldud söömiseks või raiskamiseks! Sama juttu rääkis ka kuulus miljardär Jim Rogers, kes keeldus oma naisele diivanit ostmast, väites et kui see raha investeerida, siis kümne aasta pärast saaks osta juba 10 diivanit.
  2. Tipptegijad on veidikene friigid. Kuidas teisiti kutsuda inimest, kes börsil tegutsedes unustab 3 päeva järjest süüa või ei suuda korraga magada rohkem kui kolm tundi. Või kes mängib peastarvutusmängu kuni ta on teinud maailmarekordi. Siinkohal meenub mulle mr. Buffett, kes legendi järgi ajas oma laste nimesid sassi aga suutis peast ette lugeda sadade erinevate ettevõtete bilansi.
  3. Väikeste summadega toimetades peab eesmärk olema kõrge. Esmapilgul pani Mikku tootlustabel mind hämmastunult pead vangutama. Kuidas on võimalik 10 aastaga raha 137-kordistada? Aga arvestades algkapitaliks 3000 eurot, teeb see lõppsummaks 411 000 eurot. Nii et väikeste summadega saab ja peab võtma rohkem riski! Kui Mikk suudaks sama tempot jätkata ja järgmise 10 aasta jooksul uuesti raha 137-kordistada, siis kasvaks 411 000 eurot 56,3 miljoni euroni. Ja kui siis veel 137-kordistada, oleks summa 7,7 miljardit eurot ja Mikk oleks Eesti rikkaim inimene (by far!). Nii et ma julgen oletada, et järgmise 20 aasta jooksul taandub ka  Miku tootlus Warreni tasemele.
  4. Kui veri on tänavatel ja oled endas kindel, siis tasub minna all-in. Võimendus on üldiselt kurjast, kuid +289% aastatootlust ilma võimenduseta saavutada on väga keeruline. Iga kriisi ajal on Tallinna börsil olnud päevi, kus enamik aktsiaid kukkub 15-20% ühe päevaga. Siis on aeg osta! Soovitav on valida firmad, millel laenu pole ja pankrott tundub ebatõenäoline (näiteks Olympic maksis 2009. aasta alla 0.30 euro).
  5. Tallinna Vesi on endiselt hea investeering 😉

2 Responses

  1. utsi

    Edu! Mis viga hr Talsepal investeerida võimendusega kui rikkad vanemad olemas(äsiis on tugi olmas.p topis)
    Kui kõik p-sse läheb, viskab issi paar milli ja vsjo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *